Annons
Nyheter

Microsoft: Dags för ett nytt internet

En ny standard. Det är vad Microsoft hoppas att deras nya AI-underbyggda söktjänst Bing ska innebära för de stora massorna.
– Nu börjar kampen, säger vd Satya Nadella.
Tech • Publicerad 8 februari 2023
Microsofts vd Satya Nadella presenterade företagets satsningar på AI-fronten under ett event på tisdagen.
Microsofts vd Satya Nadella presenterade företagets satsningar på AI-fronten under ett event på tisdagen.Foto: Stephen Brashear/AP/TT

Microsoft presenterade sina nya "AI-drivna" onlinetjänster vid ett evenemang under tisdagen, skriver techsajten The Verge. Största dragplåstret var söktjänsten Bing som nu har integrerats med populära textroboten Chat GPT. Microsoft har investerat stora pengar, över tio miljarder dollar, i företaget Open AI och hoppas att deras AI-chattsystem ska få fler att välja Bing framför att söka med Google.

Bing ska, likt Chat GPT, kunna "samtala" med användaren om en väldigt lång rad ämnen men också, olikt Chat GPT, kunna uppdatera dig om pågående nyhetshändelser.

Annons

– Kampen börjar idag och vi kommer att vara med och det kommer att gå fort, säger Satya Nadella och fortsätter:

– Än viktigare, vi vill göra det roligt att uppfinna inom sökområdet igen, det är verkligen på tiden.

Förutom att söktjänsten Bing numera alltså innehåller Chat GPT under skalet presenterade även Microsoft att webbläsaren Edge kommer att få AI-hjälp. Dels ska det gå att sammanfatta sidan du befinner dig på, och ställa frågor om den. Men användare ska också kunna få hjälp med att skriva inlägg och mejl, utefter vissa mallar.

Microsofts AI-uppvisning är ett direkt svar på de nyheter som Google presenterade på området i dagarna. Google tänker också använda en AI-robot, Bard, som påminner om Chat GPT, för att "revolutionera hur sök fungerar".

Såväl Microsofts som Googles nya tjänster är för tillfället enbart tillgängliga för en begränsad publik.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons