Annons
Nyheter

Migranter ansluter i Mexikos miljonpilgrimsfärd

Efter ett års paus i pandemin är en av världens största religiösa ceremonier tillbaka – och över 3,5 miljoner människor har tagit tillfället att vallfärda till Guadalupebasilikan i Mexiko, enligt myndigheter.
En ny aspekt i år är att migranter på väg norrut mot USA söker sig till området.
Mexiko • Publicerad 13 december 2021
En pilgrim bär en religiös staty till Guadalupebasilikan i Mexico City.
En pilgrim bär en religiös staty till Guadalupebasilikan i Mexico City.Foto: Ginnette Riquelme/AP/TT

Kyrkan, med ikonen jungfrun av Guadalupe, är den mest besökta katolska helgedomen på de amerikanska kontinenterna.

– Vi har kommit från Nicaragua, säger 46-åriga Anabel Manzanarez, som har på sig en krona och en mask som föreställer en bild av Jungfrun av Guadalupe.

Annons

– Jag har drömt om det här i 46 år. Det är en stor välsignelse att få vara här med det mexikanska folket, berättar hon för nyhetsbyrån Reuters.

Helade släkting

Jungfrun av Guadalupe firas årligen av mexikaner och katoliker den 12 december. Ungefär vid den tiden år 1531 ska enligt katolsk tro jungfru Maria ha uppenbarat sig för den unge azteken Juan Diego. Hon bad honom se till att en kyrka byggdes på platsen, och helade som ett tecken på sin goda vilja Juan Diegos döende äldre släkting.

En mindre helgedom uppfördes, och sedan 1709 står en pampig basilika på platsen. Runt den har Villa de Guadalupe bildats, ett samhälle som med tiden blivit en stadsdel i norra Mexico City (Ciudad de México). Området är ett populärt besöksmål året runt, med kulmen runt årsdagen i december.

Ville övernatta

Huvudstadens borgmästare Claudia Sheinbaum skriver på Twitter att antalet besökare i Guadalupe sammanlagt hittills under månaden uppgår till 3,5 miljoner. Ett manskap om 9 000 stadsanställda har satts in för att övervaka festligheterna.

En oväntad sida av evenemanget är de migrantkaravaner som på senare tid bildats på olika håll i Mexiko, med målet att till fots försöka nå USA. En sådan karavan nådde i helgen Mexico City, och har försökt ta sig till Guadalupebasilikan – enligt vissa uppgifter har många velat övernatta där.

Scheinbaums medarbetare Martí Batres skriver på Twitter att myndigheter hela tiden haft en dialog med migranterna. De som velat ska ha fått tillfälle att be på platsen även efter ordinarie stängningstid, men anvisats andra platser för övernattning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons