Annons
Nyheter

Mildrad dom för man med sprängämnen hemma

Hovrätten sänker straffet för en 61-årig man som hade sprängmedel och listor på kända personer som han ogillade i sin lägenhet i Botkyrka.
Brott • Publicerad 9 mars 2022
Svea hovätt. Arkivbild.
Svea hovätt. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Den 61-årige mannen dömdes i oktober förra året till 3,5 års fängelse av Södertörns tingsrätt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Svea hovrätt frikänner mannen från åtalet för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och kortar straffet med ett halvår till tre års fängelse.

Annons

Hovrätten konstaterar att det är klarlagt att mannen har haft idéer om att använda färdiga bomber på ett sådant sätt att det skulle kunna blir fråga om allmänfarlig ödeläggelse. I ett fall fanns en brottsplan nedskriven, som dock var mer än tio år gammal när polisen ingrep och hittade den.

Inte bevisat

I domen skriver hovrätten åklagarens bevisning inte kunnat visa "att det funnits en så konkret brottsplan att mannen har haft för avsikt att orsaka en explosion som skulle framkalla fara för annan person eller omfattande förstörelse av egendom".

Mannen hade överklagat tingsrättens dom och under hovrättsförhandlingen beslutades att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen visade att det inte låg någon allvarlig psykisk störning bakom gärningarna, vilket innebar att han även i hovrätten kunde dömas till fängelse.

Listor med namn

Polisen kom mannen på spåren i slutet av 2019. När de var i hans bostad i Botkyrka söder om Stockholm i ett annat ärende fann de knivar, skjutvapen, hylsor och patroner. Men även en mindre mängd sprängämnen samt en större mängd ämnen som kan användas vid tillverkning av sprängämnen. Poliserna hittade också olika ritningar, termosar, gödsel och vågar i köket. Mannen har relevanta kunskaper på det kemiska området.

I lägenheten hittades även listor över kända personer som mannen ogillat samt olika byggnader. Enligt Södertörns tingsrätt hade inte mannen någon rimlig förklaring till anteckningarna och tillsammans med de övriga fynden i lägenheten talade det för att han haft ett brottsligt uppsåt och planerat att utföra en explosion.

Mannen själv har nekat till brott och har kallat anteckningarna för hans "egna små tankar och fantasier".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons