Annons
Nyheter

Militäranläggning med slavägarnamn döps om

USA • Publicerad 2 juni 2023
Fort Bragg är döpt efter en amerikansk slavägare och sydstatsgeneral. Nu kommer militäranläggningen i stället att heta Fort Liberty. Arkivbild.
Fort Bragg är döpt efter en amerikansk slavägare och sydstatsgeneral. Nu kommer militäranläggningen i stället att heta Fort Liberty. Arkivbild.Foto: Chris Seward/AP/TT

En av världens största militära anläggningar, Fort Bragg i delstaten North Carolina i USA, får ett nytt namn. Anläggningen, som nu kommer att heta Fort Liberty, har sedan år 1918 varit döpt efter sydstatsgeneralen och slavägaren Braxton Bragg.

Syftet med namnbytet är att göra den amerikanska armén mer inkluderande.

Annons

År 2020 utgjorde afroamerikaner 21 procent av militärerna i aktiv tjänst – en betydligt större representation än afroamerikanerna i landet i stort.

Det är framför allt efter Black lives matter-protesterna som följde efter att George Floyds kvävts till döds av en vit polis 2020 som namn och monument i de forna sydstaterna har börjat uppmärksammas.

Andra militäranläggningar kommer att döpas om efter svarta soldater, kvinnor och amerikanska presidenter.

Försvarsministern är enligt lag skyldig att genomföra ändringen senast den 1 januari 2024.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons