Annons
Nyheter

Militären i Myanmar ska frige 7 000 fångar

Militärjuntan i Myanmar tänker frige 7 000 fångar, enligt en talesperson för militären. Samtidigt fortsätter man att slå ned på oppositionella och aktivister.
Myanmar • Publicerad 4 januari 2023
Sedan militärjuntan tog makten i februari 2021 har firande på gatorna bytts ut mot militärfordon. Arkivbild.
Sedan militärjuntan tog makten i februari 2021 har firande på gatorna bytts ut mot militärfordon. Arkivbild.Foto: AP/TT

Uttalandet om en fångamnesti kommer i samband med att landet firar 75 år av självständighet från brittiskt styre.

Samtidigt slår juntan ned på oppositionella och har nyligen förlängt fängelsedomen mot demokratikämpen Aung San Suu Kyi till 33 år.

Annons

Juntan, som tog makten i landet för nästa två år sedan, förbereder för val senare i år. USA har sagt att valet ser ut att bli en bluff.

Vilka som eventuellt skulle ingå i amnestin på 7 012 personer, enligt militärens talesperson, har inte offentliggjorts och juntan berättar heller inte om Suu Kyi kommer att flyttas från fängelset till husarrest som en del av amnestin.

I samband med 75-årsdagen kunde stridsfordon, bepansrade bilar och robotbestyckade fordon ses i huvudstaden, enligt AFP:s korrespondent.

Självständighetsdagen brukar vara en festlig tillställning med mycket folk ute på gatorna, men firandet och allmänna helgdagar har inte varit sig lika sedan militärens maktövertagande och många stannar hemma i protest mot juntan.

USA:s ambassad varnar för risk för ökat våld i form av skjutningar eller sprängningar under onsdagen.

Rysslands president Vladimir Putin skickar dock sina varma hälsningar och tillägger i ett uttalande att han hoppas på "fortsatt utveckling" av relationerna mellan länderna, enligt den statliga tidningen Global New Light of Myanmar.

Ryssland stöttar juntan med vapen och samtidigt beskriver juntan den ryska invasionen av Ukraina som "rättfärdig".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons