Annons
Nyheter

Militären kvar på Mexikos gator

Mexiko • Publicerad 12 maj 2020
Mexikansk militär. Arkivbild.
Mexikansk militär. Arkivbild.Foto: Dario Lopez-Mills/AP/TT

Morden och kriget mot drogkartellerna fortsätter att skörda offer i Mexiko.

President Andrés Manuel López Obradors strategier för att bekämpa våldet har inte lyckats, och på måndagen beordrade han militären att fortsätta delta i det aktiva arbetet att göra gatorna säkrare.

Annons

Militären ska under nationalgardets ledning bland annat patrullera gatorna fram till mars 2024, det vill säga några månader innan López Obradors mandatperiod går ut.

Därmed förlänger han en åtgärd som han kritiserade förre presidenten Felipe Calderón för.

López Obrador har tidigare motsatt sig krav på hårdare tag mot gängen för att i stället prioritera att ta itu med problemets rötter, som fattigdom och arbetslöshet. Han har bland annat pekat på att våldet bara ökade när regeringen 2006 satte in militären mot kartellerna.

Hans "kramar, inte kulor"-linje har ännu inte burit frukt. Bara under mars månad i år uppskattas 3 000 personer ha mördats i Mexiko, den näst högsta månadssiffran som någonsin uppmätts i landet. Under 2019 skedde omkring 35 000 mord i landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons