Annons
Nyheter

Militärt ingripande i Niger "sista utväg"

Västafrikas ekonomiska gemenskap Ecowas utesluter inte ett militärt ingripande i Niger för att återinställa landets valda president. Samtidigt kommer uppgifter om att Nigeria stänger av eltillförseln till Niger.
Niger • Publicerad 2 augusti 2023
Svenska UD avråder nu från alla resor till Niger sedan säkerhetsläget i landet försämrats ytterligare. Arkivbild.
Svenska UD avråder nu från alla resor till Niger sedan säkerhetsläget i landet försämrats ytterligare. Arkivbild.Foto: Sam Mednick/AP

– Det militära alternativet är det allra sista alternativet på bordet, men vi måste förbereda oss för alla eventualiteter, säger en talesperson för organisationen vid ett möte med Ecowas militärchefer i Nigerias huvudstad Abuja.

Förra veckan avsattes Nigers folkvalde president Mohamed Bazoum av militärer från det egna presidentgardet – vilket har lett till reaktioner från omvärlden. Västafrikas ekonomiska gemenskap Ecowas meddelade i söndags att man bryter förbindelserna med Niger och riktar ekonomiska sanktioner mot landet.

Ställt ultimatum

Annons

Under eftermiddagen kom också uppgifter om att Nigeria har stängt av sin elförsörjning till Niger.

– Sedan i går har Nigeria kopplat bort högspänningsledningen som transporterar el till Niger, säger en källa vid Nigers kraftbolag Nigelec till AFP. Niger är till 70 procent beroende av Nigeria för av sin strömförsörjning.

Ecowas har ställt ett ultimatum till kuppmakarna om att de inom en vecka måste avsäga sig makten och befria president Mohamed Bazoum. Om så inte sker utesluter organet inte att man använder sig av våld för att återställa ordningen.

Organisationen har skickat en delegation till Niger för att förhandla med kuppmakarna.

UD avråder från Niger

Sveriges utrikesdepartement meddelar under onsdagseftermiddagen att man anledning av säkerhetsläget skärper sin avrådan från att besöka vissa regioner i Niger till att gälla alla resor till landet.

General Salifou Mody, som ingår i den militärjunta som tog makten i Niger förra veckan, anlände under onsdagen till grannlandet Mali, vars junta har stöttat de nigeriska kuppledarna, uppger källor till AFP.

Militärjuntorna i grannländerna Mali och Burkina Faso har dock skrivit i ett gemensamt uttalande att "varje militärt ingripande mot Niger kommer att betraktas som en krigsförklaring mot Burkina Faso och Mali".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons