Annons
Nyheter

Miljarder kan tvingas på klimatflykt

Klimat • Publicerad 5 maj 2020
En klimatdemonstration – utan deltagare på grund av coronapandemin – i Berlin i Tyskland den 24 april.
En klimatdemonstration – utan deltagare på grund av coronapandemin – i Berlin i Tyskland den 24 april.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Nära en tredjedel av jordens befolkning kan inom 50 år tvingas på flykt på grund av extrem hetta om den globala uppvärmningen fortsätter som i dag, enligt en studie som har publicerats i tidskriften PNAS.

Enligt forskarnas värsta tänkbara scenario, vad gäller takten på både befolkningsökning och uppvärmning, kan över tre miljarder människor leva i områden med extrem hetta år 2070. Om utsläppen däremot minskar och uppvärmningen avtar kan antalet drabbade människor hamna på omkring en miljard vid samma tidpunkt, enligt studien.

Annons

– För varje grad som jordens medeltemperatur stiger riskerar ytterligare 1 miljard människor tvingas in i ett extremt varmt klimat, säger en av författarna, professor Marten Scheffer från universitetet i Wageningen, till Sveriges Radio.

Om den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt som i dag kan extremhettan drabba flera av världens mest tätbefolkade områden i Afrika, Asien och Sydamerika.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons