Annons
Nyheter
Miljödomstolen i Växjö säger nej till fortsatt deponering av saltslagg på Äskya avfallsanläggning. Däremot får kommunen ett godkännande för resten av sin planerade verksamhet.
Nyheter • Publicerad 2 april 2004

Till och med den sista december 2005 ger miljödomstolen klartecken åt Stena Aluminium att årligen köra 10 000 ton av restprodukterna från smältprocessen vidare till Äskya och klartecken åt Älmhults kommun att ta emot det farliga avfallet. Därefter är det stopp.

Det stod klart efter torsdagens dom som reglerar verksamheten på anläggningen de kommande

Annons

fyra åren.

Men redan ett halvår innan dess, i juli, ska nya föreskrifter i enlighet med de nya EU-direktiven gälla i Sverige och med dem får inte heller någon slagg deponeras på Äskya. Det är urlakningen av salt ur slaggen och stoftet som inte klarar de uppställda miljökraven från EU och då anser miljödomstolen att det inte går att godkänna kommunens ansökan.

En ödesfråga

Renhållningschef Bengt Bengtsson har kallat det sökta tillståndet en ödesfråga för anläggningen och han är besviken efter ett första besked.

- Nu kommer det att bli uppförsbacke härifrån. Hur vi kommer att göra vet jag faktiskt inte.

Även Anders Westerberg är försiktig i sina första kommentarer.

- Vi måste läsa domen innan jag kan kommentera ett eventuellt överklagande och det är också ett politiskt beslut. Som jag sagt tidigare får vi diskutera hela den fortsatta verksamheten på Äskya och ta ställning därefter.

Redan innan miljödomstolens ställningstagande stod det klart att kommunen kommer att uppvakta regering och miljödepartement för att få till stånd undantagsregler för Äskya, den enda i landet som tar emot saltslagg.

Slagg till Tyskland?

Stena Aluminium och dess vd Torbjörn Hedberg är de som direkt påverkas av beslutet och han har nu ett drygt år på sig att hitta ett nytt ställe som kan ta emot de 15 000 ton saltslagg som uppstår årligen.

Annons

- Vi har inte någon färdig lösning än men har visat att det går att köra till Tyskland.

Det är landet som redan i dag

hyser återvinningsföretagets främsta konkurrenter som nu får en klar fördel på aluminium-marknaden med betydligt kortare transportsträckor för restprodukterna.

- Det är ett hårt slag för oss men vi pratar inte alls i några termer som att avveckla verksamheten i Älmhult. Det kommer bara att bli svårare för oss att vidareutveckla oss här i Älmhult när vi inte få

lika mycket pengar över att återinvestera i anläggningen. Sen kan jag tycka att vi får väldigt kort tid på oss att ställa om processen.

Torbjörn Hedberg sätter sitt hopp till Älmhults kommun, att de lyckas hitta en lösning och ett undantag för Äskya.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons