GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljonböter hotar Akademiska

Akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har allvarliga brister. Ett stort antal vårdplatser saknas och patienternas säkerhet är i fara. Nu hotas sjukhuset av böter på 20 miljoner kronor.
Vård • Publicerad 30 september 2021
Stora brister vid Akademiska sjukhusets akutmottagning. Arkivbild.
Stora brister vid Akademiska sjukhusets akutmottagning. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under flera år har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) pekat på brister och patientsäkerhetsrisker vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.

Framför allt saknas vårdplatser och under sommaren har situationen kulminerat, enligt IVO.

"Det är mycket allvarliga brister som funnits på Akademiska sjukhuset under en lång period. IVO har i flera tidigare tillsynsinsatser begärt att vårdgivaren ska åtgärda bristerna. Men vårdplatsläget under sommaren 2021 har varit bland det värsta som Akademiska sjukhuset haft", säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO, i ett pressmeddelande.

Antalet vårdplatser måste öka med minst 30 om sjukhuset fortsätter med samma arbetssätt som i dag, enligt IVO.

På torsdagen överlämnade IVO ett föreläggande om vite på 20 miljoner kronor till Akademiska och Region Uppsala.

Det är ovanligt med ett så högt belopp enligt IVO.

"Vitesbeloppet motiveras av att detta är en mycket allvarlig situation. Vi har haft tydliga krav på åtgärder för att förbättra patientsäkerheten. Nu är vi i ett läge där det krävs kraftfullare åtgärder", säger Peder Carlsson i pressmeddelandet.

Senast den 2 december ska Akademiska ha åtgärdat bristerna och minskat riskerna för patienterna, annars måste sjukhuset betala.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.