Annons

Miljontals ukrainare har sökt skydd

Fler än 3,2 miljoner ukrainare har sökt skydd i EU sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av deras land, enligt FN:s flyktingorgan.
Ukraina/Europa • Publicerad 9 juni 2022
En mässa för ukrainska flyktingar i behov av jobb i Dresden, Tyskland. Arkivbild.Foto: Sebastian Kahnert/DPA via AP/TT

"Kriget i Ukraina har orsakat en av de största kriserna med fördrivning av människor i världen", meddelar UNHCR.

Sedan den 24 februari i år har det skett fler än 7,3 miljoner gränspassager ut ur Ukraina. Det har också skett 2,3 miljoner passager där människor har återvänt. De allra flesta som flytt Ukraina är kvinnor och barn, då män mellan 18 och 60 år är inkallade till landets försvar.

Annons

Lite drygt 4 816 000 människor har registrerats som flyktingar i något av de 44 länder som UNHCR räknar till Europa. Där ingår bland andra också Ryssland, Belarus och länder i Kaukasien.

3,2 miljoner av alla ukrainare som har flytt har ansökt om särskild flyktingstatus för ukrainare i något av de EU-länder där det har blivit möjligt. Det är då framför allt i Polen, Tyskland och Tjeckien.

UNHCR noterar att ukrainare har passerat gränsen till Ryssland 1,1 miljoner gånger under denna period. Där finns inga uppgifter om hur många som har återvänt. Ukraina anklagar Ryssland för att tvångsförflytta många ukrainare från landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons