Annons
Nyheter

Miljontals vill migrera till Sverige

Sverige lockar. En ökande andel av befolkningen i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till Sverige om de hade möjligheten, enligt en ny studie. Men Sverige hamnar ändå relativt långt ned på listan över de populäraste länderna.
Migration • Publicerad 4 juni 2023
10 miljoner människor i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till Sverige om de hade möjlighet, enligt en ny studie. Här en bild från hösten 2015 när antalet flyktingar som kom till Sverige ökade kraftigt.Foto: Johan Nilsson/TT
Antal personer som vill flytta till Sverige från olika låg- och medelinkomstländer.Foto: Johan Hallnäs
Olle Hammar, nationalekonom och forskare på Institutet för näringslivsforskning (IFN) och Institutet för framtidsstudier.Foto: David Naylor

Drygt 1 miljard människor i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till ett annat land permanent om de hade möjlighet, visar en ny rapport av tre svenska forskare. Det omfattar en sjättedel av alla som bor i de länderna. Av dessa vill nästan 10 miljoner flytta till Sverige.

– Det är kul att Sverige är så populärt, samtidigt som det inte är extremt många om man ser till hur många människor som finns i världen. Det är ett ganska rimligt antal, säger OIle Hammar, nationalekonom och forskare på Institutet för näringslivsforskning (IFN) och Institutet för framtidsstudier.

Annons

Studien har utgått från en världsomfattande studie, Gallup World Poll (GWP), som intervjuar människor i fler än 160 länder och frågar om deras åsikter, levnadsförhållanden och beteenden. En av frågorna i studien är om man skulle vilja flytta till ett annat land permanent, och i sådana fall till vilket land.

Sverige på plats 21

Sverige hamnar på plats 21 av alla rika länder i världen, och på plats 6 bland EU-länderna. I toppen hittar man USA, Kanada och Australien. De populäraste destinationerna i EU är Tyskland, Frankrike och Spanien.

Något fler vill till Sverige under den senast undersökta perioden, 2016–2021, jämfört med femårsperioden dessförinnan. Trots att migrationspolitiken har stramats åt under de senaste åren.

– Vi ser att Sverige har ökat i popularitet, men det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara så att det dröjer innan förändringar i migrationspolitiken får någon effekt. Eller att de påverkar hur många som faktiskt kommer men inte hur många som vill hit.

Men, betonar Hammar, det går inte att säga hur många som faktiskt kommer att flytta till Sverige utifrån de här siffrorna.

– Skulle de kunna flytta till Sverige hade de antagligen redan gjort det. Frågan är hypotetisk. Men den kan vara en bra indikator för att göra beräkningar för potentiella migrationsflöden framöver.

– Om det händer något i ett land kan man använda de här siffrorna för att se om Sverige är ett populärt destinationsland där. Man kan se det som en latent migrationsvilja, men någon slags chock krävs för att den ska realiseras. Som ett krig eller en naturkatastrof, säger han och tar Ukraina som exempel där migrationsviljan före kriget korrelerade ganska väl med hur många som sedan tog sig hit.

Hälften från fem länder

Hälften av dem som helst vill flytta till Sverige kommer från fem länder: Kina, Iran, Turkiet, Irak och Ryssland. Att just de länderna sticker ut i statistiken beror på flera saker, tror Olle Hammar.

– Det är en kombination av hur stor befolkningen är i de länderna och hur populärt Sverige är där. Om vi tar Kina som exempel, eftersom det är ett så stort land så blir det väldigt många i antal, men Sverige är inte så populärt där relativt sett. Men länder som Irak, Turkiet och Iran har en stor diaspora här, de har släktingar och vänner som redan flyttat hit. Sedan har vi ju Ryssland också, där är det nog många som vill fly förtrycket nu. Sverige ligger ju nära, och geografisk närhet påverkar också.

Men hur migrationen kommer att se ut framöver vill han inte spekulera i.

Annons

– Men det är klart att hårdare restriktioner gör att det kommer komma färre och färre. Det är något som blir väldigt intressant att titta på framöver, om det påverkar migrationsviljan eller inte.

Fakta: Så många i låg- och medelinkomstländer vill flytta

Av de 6,6 miljarder människor som bor i låg- och medelinkomstländer (LMI) skulle 1,1 miljarder vilja flytta permanent om de hade möjligheten, enligt en världsomfattande studie (GWP).

74 procent önskar flytta till ett höginkomstland, av dem vill var fjärde flytta till ett EU-land. 28 procent vill flytta till ett annat LMI-land.

De populäraste länderna (det vill säga de länder som högst andel av de som vill flytta från LMI-länder har angett som önskat destinationsland) är USA (21 procent av de som vill flytta), Kanada (9 procent) och Australien (8). De populäraste EU-länderna är Tyskland (5), Frankrike (4) och Spanien (2). Sverige ligger på tjugoförsta plats (1), och är det sjätte populäraste landet bland EU-länder.

Av de som önskar flytta till ett EU-land är det cirka 10 miljoner, eller 5 procent, som uppger att de vill till Sverige, se Figur 2. Eftersom Sveriges befolkning utgör cirka 2 procent av EU:s befolkning kan Sverige sägas vara mer populärt som destinationsland än det genomsnittliga EU-landet.

Källa: Delegationen för migrationsstudier (Delmi)

Fakta: Om studien

Tre svenska nationalekonomer och forskare, Mikael Elinder, Oscar Erixson och Olle Hammar står bakom rapporten "Under ytan: Hur många och vilka vill lämna sina länder för att flytta till EU och Sverige", som är publicerad av Delegationen för migrationsstudier (Delmi).

Rapportförfattarna har analyserat data från Gallup World Poll (GWP), världens mest omfattande intervjustudie om människors åsikter, tankar och levnadsförhållanden.

Den fråga i GWP som de har utgått från är: Om du hade möjlighet, skulle du vilja flytta till ett annat land permanent eller skulle du föredra att bo kvar här?

De som vill flytta från sina hemländer skiljer sig från de som föredrar att stanna kvar genom att de oftare är män, unga och utan familj, stadsbor, relativt välutbildade och har högre inkomster. De som specifikt uppger att de vill flytta till Sverige utmärker sig också genom att de är mindre religiösa och oftare har hälsoproblem.

Källa: Delegationen för migrationsstudier (Delmi)

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons