GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartiet utan kandidater i många kommuner

Politik • Publicerad 3 maj 2022
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Miljöpartiet saknar i dagsläget kandidater i var fjärde kommun i landet, vilket innebär större vita fläckar än de andra riksdagspartierna, rapporterar SR Ekot.

Socialdemokraterna ställer upp i landets alla 290 kommuner, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har listor i nästan alla.

Kristdemokraterna kandiderar till kommunfullmäktige i 260 kommuner och Liberalerna i 250. Miljöpartiet ställer i dagsläget upp i endast 219 kommuner.

– Det är tufft att vara ensam miljöpartist ute i kommunerna, särskilt när vi är ett litet parti, det vet vi ju. Men vi vet också att vår politik är viktigare än någonsin, säger MP:s partisekreterare Katrin Wissing till Ekot.

I fredags var sista dagen för partierna att anmäla kandidater till Valmyndigheten för att "skydda" listorna så att väljare inte kan skriva dit namn som partierna inte vill.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.