Annons
Nyheter

Minderårig misstänks för seriebränder i Gränby

Uppsalastadsdelen Gränby har den senaste tiden drabbats av en rad anlagda bränder. En minderårig person misstänks nu ligga bakom gärningarna.
Brott • Publicerad 2 augusti 2022
En minderårig person misstänkt ligga bakom flera anlagda bränder i Gränby i Uppsala. Arkivbild.
En minderårig person misstänkt ligga bakom flera anlagda bränder i Gränby i Uppsala. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var förra tisdagen som polisen fick larm om en brand i ett soprum i Gränby. Kort därefter kom fler samtal om ytterligare bränder och när dagen var slut hade räddningstjänsten släckt fem bränder, fyra i soprum och en i en lägenhet, i ett och samma bostadsområde.

– Två dagar senare inträffade ytterligare en brand i ett soprum som även den misstänktes vara anlagd, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Annons

Polisen har misstänkt att en och samma person legat bakom gärningarna, som i ett fall rubricerats som grov mordbrand och i de andra fallen skadegörelse. På tisdagen meddelade man att en minderårig person nu har ringats in.

– Personen är inte straffmyndig och därför är socialtjänsten inkopplad i det här, säger Magnus Jansson Klarin, som menar att det har krävts mycket arbete för att hitta den misstänkte.

– Man har genomfört väldigt stora utredningsåtgärder med tekniska undersökningar, hört väldigt mycket vittnen på plats och genomfört dörrknackningar.

Enligt polisen rör det sig om ett tiotal bränder i Gränby den senaste tiden, mestadels soprum och förråd, men även ytterligare en lägenhetsbrand.

– Huruvida den här personer är misstänkt för samtliga bränder är ännu inte klarlagt, säger Magnus Jansson Klarin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons