Annons
Nyheter

Alla sexköpare ska ställas inför rätta

Straff­skalorna för flera sex­brott ska skärpas. I framtiden ska ingen som begår sådana brott komma undan med böter, enligt ett förslag från regeringen.
Politik • Publicerad 13 april 2022
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi presenterar nya åtgärder mot sexualbrott under en pressträff i Rosenbad. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi presenterar nya åtgärder mot sexualbrott under en pressträff i Rosenbad. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Åtgärderna, som presenterades vid en pressträff med justitieminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på onsdagen, är del i ett 40-punktsprogram för att komma åt mäns våld mot kvinnor som den tidigare S-MP-regeringen kommit överens om.

Svensk sexualbrottslagstiftning hör redan till de strängaste i världen och nu skärps den ytterligare på flera områden om riksdagen säger ja till förslagen.

Annons

Minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn höjs från två år till tre års fängelse. Minimistraffet för köp av sexuell tjänst höjs från böter till fängelse. Dessutom höjs minimistraffet för utnyttjande av barn för sexuell posering från böter till fängelse.

– De här straffskärpningarna avspeglar den allmänna och moderna synen på allvaret i de här brotten, säger Morgan Johansson och tillägger att det finns all anledning att fortsätta påtala att mäns våld mot kvinnor är ett lika allvarligt samhällsproblem som gängkriminaliteten.

Blir rättegång

Märta Stenevi säger att förslagen skiftar perspektivet från förövare till brottsoffer och att straffskärpningarna är en viktig normerande markering.

– Kvinnor, flickor och barn skadas och får sitt livsutrymme kraftigt begränsat. Tar man sig rätten att köpa en annan människas kropp och i många fall utföra grova övergrepp ska det inte hanteras likvärdigt med en trafikförseelse. De här gärningsmännen ska inte längre klara sig undan en rättegång, säger hon.

I regeringens förslag på straffskärpningar utvidgas också bestämmelserna om våldtäkt och sexuellt övergrepp till att omfatta fler gärningar som begås på distans. Utnyttjande av barn för sexuell posering kommer i framtiden även att omfatta ageranden där barnet varit helt passivt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti. Röstas förslagen igenom i riksdagen innebär det ökade kostnader för Kriminalvården.

– Inga straffskärpningar är gratis. Det här åtgärderna kommer att innebära att fler fängelse- och häktesplatser behövs. Det har vi tagit höjd för och 200 miljoner kronor kommer att tillföras Kriminalvårdens budget, säger Morgan Johansson.

Vill se förvaring

Moderaterna välkomnar förslaget att straff­skalorna för flera sexual­brott skärps, men partiet saknar krafttag mot serievåldtäktsmännen. Även de så kallade straffrabatterna för personer som döms för upprepade sexualbrott ska tas bort, anser M.

– Vi har tyvärr sett flera allvarliga domar den senaste tiden kopplade till serievåldtäktsmän och jag tycker att det är oförklarligt att regeringen nu när man ska göra om den här lagstiftningen inte passar på att vidta kraftigare åtgärder mot dem, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för partiet.

– Det handlar både om att brottsoffren ska få upprättelse och att det här är väldigt farliga personer som inte ska få röra sig ute i samhället. För de allra farligaste sexualbrottslingarna anser vi att man även bör återinföra förvaringsstraff.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons