Annons
Nyheter

Minister varnar för höjda energipriser

Skulle Ryssland strypa gasen till Europa kommer det inte att hota den svenska energiförsörjningen, enligt energiministern.
Men priserna kommer att påverkas och gör det redan i dag.
Energi • Publicerad 6 mars 2022
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressbriefing om energisäkerhetsläget i EU, med anledning av det allvarliga säkerhetspolitiska läget.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressbriefing om energisäkerhetsläget i EU, med anledning av det allvarliga säkerhetspolitiska läget.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På en pressträff med energiminister Khashayar Farmanbar och EU-minister Hans Dahlgren lade man fram tre initiativ riktade till de andra EU-länderna: bryt beroendet av rysk gas, sluta importera kärnbränsle från Ryssland och snabba på klimatomställningen.

Det är en säkerhetsfråga, menade ministrarna, även om det för Sveriges del inte finns något direkt beroende av import från Ryssland.

Annons

Enligt Energimyndigheten stod rysk olja för endast åtta procent av den svenska råoljeimporten i fjol. Bara två procent av svensk energitillförsel kommer från importerad naturgas.

Stigande priser

På kontinenten ser det annorlunda ut: i februari utgjorde rysk gas 20 procent av den totala europeiska gasimporten. Före pandemin låg den siffran på omkring 40 procent.

EU-minister Dahlgren varnar för att Ryssland kan komma att svara på EU-sanktionerna.

Så vad händer för svensk del om Ryssland stryper gas- och oljeexporten?

– Det första som vi skulle märka, och märker redan nu, är prisfluktuationer. Både på elmarknaden och hur priserna vid pump – för drivmedel – ökar kraftigt, säger Farmanbar.

Någon risk för försörjningsbrist av el, olja, diesel eller gas ser han inte i dag.

– Men vi ser att priserna kan påverka hushållen eller kunderna kraftigt.

Medskick till toppmöte

Farmanbar hyllar Tyskland, som har aviserat intentionen att skynda på sin klimatomställning som ett steg mot att bryta det ryska beroendet.

Dahlgren säger att statsminister Magdalena Andersson kommer att ta upp frågan om att snabba på omställningen i unionen på det informella EU-toppmötet i Versailles utanför Paris på torsdag.

– Jag förväntar mig att vi kommer att se en mycket bra och god enighet mellan de europeiska länderna, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons