Annons
Nyheter

Kinnevik tar sikte på hälsovård och mat

Coronanapandemin gör att Stenbecksfärens maktbolag blickar mot hälsovårdssektorn. Bolagets vd förutspår ett accelererat skifte mot digitala hälsovårdssystem.
Ekonomi • Publicerad 12 juli 2021
Kinnevik har redovisat delårssiffror. Arkivbild.
Kinnevik har redovisat delårssiffror. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, som investerar framför allt i digitala tillväxtbolag, redovisar en vinst före skatt på 12 489 miljoner kronor för andra kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 24 643 miljoner kronor motsvarande period föregående år. Men under det andra kvartalet i år har Kinnevik skiftat ut Zalando till sina aktieägare till ett värde av cirka 46 miljarder kronor. Det gör att det är ett mindre Kinnevik som nu rapporterar.

Vd Georgi Ganev är nöjd:

Annons

– Jag tycker att det är ett starkt kvartal, med en stark utveckling.

Det har uppenbarligen även marknaden tyckt. Kinnevik-aktien hör till den som stigit rejält hittills i år, plus cirka 35 procent.

Ett mindre Kinnevik nu

Substansvärdet uppgick till 76,2 miljarder kronor, 274 kronor per aktie. Som jämförelse var substansvärdet 117 miljarder den 31 mars 2021. Han förklarar att Zalando så att säga har "växt ur boet", och att det därför var dags för Kinnevik att lämna Zalando som ägare.

Nu väntar i stället nytt fokus på nya, digitala trender för Kinnevik. Georgi Ganev säger att det som sedan tidigare funnits i Kinneviks sikte nu under pandemin har gått så mycket snabbare.

– Vi har förväntat oss ett beteendeskifte, som vi trott kunde ta några år. Nu har det gått på tre, fyra månader, säger han.

Det har gått så mycket snabbare än vad Kinnevik någonsin kunnat tro, förklarar han. Samtidigt har de bolag som har med resesektorn att göra haft det tuffare under pandemin.

Men på det hela taget har pandemin befäst trenden mot digitalisering, konstaterar han.

Hälsovård och mat

Han förklarar att två sektorer som Kinnevik siktar på är hälsovård och mat – som nu delvis också växer ihop. Kinnevik har flera bolag som sysslar med teknik för hälsovård, och även mat och matinköp.

– Vad vi äter, vad vi köper och vad vi konsumerar, och hur det påverkar oss, hållbarhetsvinkeln är en övergripande trend.

Han tror att vi kan få se ännu mer investeringar i sådant framöver.

Annons

Men Kinnevik har som policy att lägga två tredjedelar av kapitalet på att utveckla sina investeringsbolag. Resten går till nya köp.

– Företag tar upp mer kapital i ett tidigare skede nu. Det ställer krav på oss investerare, säger Georgi Ganev.

Fakta: Kinnevik i siffror

Kinneviks substansvärde har förändrats under kvartalet då Zalando delat ut till aktieägarna. Den 31 mars var det 117 752 miljoner kronor, men den 30 juni efter utskiftningen 76 178 miljoner kronor.

Resultatet efter finansiella poster under andra kvartalet i år blev 12 489 miljoner kronor. Under samma period i fjol, då alltså Kinnevik hade Zalando kvar, var resultatet 24 643 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons