Annons
Nyheter

Missade livshotande blodförgiftning – anmäls

Vård • Publicerad 4 april 2022
Händelsen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Händelsen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En man som hade drabbats av en livshotande blodförgiftning fick vänta i timmar vid primärvårdsjouren i Umeå innan en läkare av en slump upptäckte mannens tillstånd, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Region Västerbotten har gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Annons

Mannen, som är rullstolsburen och inte talar svenska, blev hänvisad till att vänta i sin bil. Där satt han i ett par timmar innan hans tillstånd bedömdes av en sjuksköterska som missade tecken på att han var allvarligt sjuk. Mannen fick sedan sitta i väntrummet.

Det var först när en jourhavande läkare av en händelse upptäckte att hans vitala värden var dåliga som han skickades med ambulans till Norrlands universitetssjukhus. Där blev han kvar en längre tid för behandling av vad som då visade sig vara blodförgiftning – som enligt lex Maria-anmälan kunde ha lett till hans död.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons