Annons
Nyheter

Misslyckat brittiskt satellitförsök

Storbritannien • Publicerad 10 januari 2023
Virgin Orbits Boeing 747-plan som flög upp med raketen till 1,2 mils höjd över Atlanten. Raketen lyckades dock inte komma in i omloppsbana på grund av att en "avvikelse" inträffade.
Virgin Orbits Boeing 747-plan som flög upp med raketen till 1,2 mils höjd över Atlanten. Raketen lyckades dock inte komma in i omloppsbana på grund av att en "avvikelse" inträffade.Foto: Ben Birchall/AP/TT

Försöket att skjuta upp den första raketen i omloppsbana runt jorden från brittisk mark misslyckades natten till tisdagen.

Rymdprojektet Virgin Orbit drivs av den brittiske miljardären Richard Branson.

Annons

Företagets 21 meter långa raket fästes på ena vingen på ett specialbyggt Boeing-flygplan som tog med den upp till 1,2 mils höjd från en rymdbas i Cornwall i sydöstra England.

På drygt en mils höjd släpptes raketen och motorn startade som planerat söder över Atlanten söder om Irland. Men sedan gick något fel.

När raketen skulle komma in i omloppsbana för att släppa de nio satelliter som skulle placeras ut skrev Virgin Orbit-forskarna på Twitter att en "avvikelse" inträffat som gjorde att raketen inte nådde omloppsbanan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons