Annons
Nyheter

Säkerhet ska granskas efter fritagningsförsök

Ett fritagningsförsök gjordes på ett ungdomshem i Kalix under fredagen.
Polisen misstänker att en eller flera gärningspersoner burit vapen.
Brott • Publicerad 14 november 2020
Polisen utreder ett misstänkt fritagningsförsök på ett ungdomshem i Kalix. Arkivbild.
Polisen utreder ett misstänkt fritagningsförsök på ett ungdomshem i Kalix. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En omfattande insats inleddes i Kalix när polisen larmades till ungdomshemmet vid 14-tiden på fredagen.

Väl på plats upptäcktes ett hål i stängslet - och polisens tes är att en eller flera personer har försökt frita någon på hemmet.

Annons

Fritagningen misslyckades och ingen misstänkt gärningsman har gripits.

Enligt Norrländska Socialdemokraten såg vittnen två män som bar på något som liknade pistoler. På en bild som NSD tagit del av, från en icke namngiven källa, syns en man med svarta kläder och munskydd.

Personerna ska ha lämnat området vid ungdomshemmet tämligen omgående.

Misstankar om vapen

Ungdomshemmet i fråga drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. Det tar emot icke-skolpliktiga pojkar från 16 år och uppåt med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.

– Jag vill framföra ett varmt tack till polisen som har agerat snabbt, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på Sis och utvecklar senare:

– Jag är oerhört tacksam över att polisen har stöttat oss och säkerställt att utgången blev som den blev - att ingen person kom fysiskt till skada, trots att det var försök till fritagning, och att ingen av ungdomarna blev fritagna.

Fredagens fritagningsförsök rubriceras som främjande av flykt och grovt vapenbrott.

– Det finns misstankar om att vapen har förekommit, säger Åsa Mjörndal, presstalesperson hos polisen, och betonar att ingen skottlossning ägt rum.

Polisen bedömer att det inte föreligger någon fara för allmänheten i Kalix, men fallet utreds vidare.

Andra gången

Senast i augusti avvärjde polisen ett fritagningsbesök vid ungdomshemmet, skriver Norrbottens-Kuriren.

Annons

Elisabet Åbjörnsson Hollmark på Sis säger att fredagens incident är ett tecken på att man behöver stärka säkerhetsarbetet ytterligare. För några veckor sedan tog generaldirektören beslut om en ny säkerhetsorganisation.

– Den innebär både att etablera en säkerhetsavdelning på huvudkontoret, men den innebär också att vi stärker upp på lokal nivå med ett antal säkerhetssamordnare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons