Annons
Nyheter

Misstänkt Litvinenko-förgiftare död

Ryssland • Publicerad 4 juni 2022
Dmitrij Kovtun, till höger, under en presskonferens med Andrej Lugovoj 2006, efter att ha anklagats för att ha förgiftat den ryske ex-agenten och regimkritikern Aleksandr Litvinenko. Arkivbild.
Dmitrij Kovtun, till höger, under en presskonferens med Andrej Lugovoj 2006, efter att ha anklagats för att ha förgiftat den ryske ex-agenten och regimkritikern Aleksandr Litvinenko. Arkivbild.Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Dmitrij Kovtun, en av de två ryska män som misstänks ha mördat den ryske ex-agenten och regimkritikern Aleksandr Litvinenko 2006, har avlidit i sviterna av covid-19. Det säger den andre misstänkte mannen i fallet, Andrej Lugovoj – numera politiker i ryska duman.

"Min nära och trogna vän Dmitrij Kovtun har plötsligt gått bort efter en allvarlig sjukdom kopplad till en coronavirusinfektion", säger Lugovoj.

Annons

Kovtun och Lugovoj var tidigare KGB-agenter och misstänks ha förgiftat Litvinenko på en hotellrestaurang i London, genom att spetsa hans te med det radioaktiva ämnet polonium-210. Han dog tre veckor senare.

Europadomstolen slog i fjol fast att Kovtun och Lugovoj "bortom allt rimligt tvivel" utfört dådet och att "Ryssland var ansvarigt".

Dåvarande brittiska premiärministern David Cameron sade 2016 att mordet var en "statligt sanktionerad handling" av Ryssland.

Moskva har, precis som de misstänkta själva, konsekvent nekat till dådet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons