Annons
Nyheter

Misstänkt penningtvätt anmäls allt oftare

Förra året fick Finanspolisen in 37 500 rapporter om misstänkt penningtvätt eller terrorfinansiering. Det är en ökning med över 50 procent jämfört med året innan, enligt Finanspolisens årsrapport.
Brott • Publicerad 6 april 2022
Fler anmäler misstänkt penningtvätt. Arkivbild.
Fler anmäler misstänkt penningtvätt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även antalet polisanmälda penningtvättsbrott ökar sedan några år tillbaka. Förra året anmäldes 609 brott, uppger Sveriges Radio Ekot.

Av de anmälningar som gjordes under 2021 handlade 98 procent av rapporterna om misstänkt penningtvätt, 1 procent om misstänkt terrorfinansiering och i 1 procent av fallen misstänktes både och.

Annons

En förklaring till det ökade antalet anmälningar är att Finanspolisen har ett nytt arbetssätt. Man har bland annat ett tätare samarbete med banker och andra aktörer inom finanssektorn.

Mer kunskap

– Vi arbetar mer systematiskt och byter information med andra, till exempel tillsynsmyndigheter. Man har fått en högre kunskapsnivå inom hela kedjan och det har lett till fler anmälningar, säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolisen till TT.

Så gott som alla misstankerapporter kommer från banker eller finansinstitut. Ofta handlar det om ovanliga transaktioner eller kunder som lämnar felaktig eller bristfällig information. Spelsektorn bidrar också till en relativt stor del av anmälningarna. Men det görs också direkta insatser mot kriminella nätverk och företag.

– Det kan röra sig om att jobba i utsatta områden för att kartlägga penningkurirer och målvakter eller att stoppa valutaväxlare som möjliggör penningtvätt, säger Nicklas Lundh.

Krypovalutor ökar

En utmaning är att sätten att tvätta pengar förändras hela tiden i takt med att det kommer nya betaltjänster, appar, kryptovalutor och så kallade neobanker, som bara finns digitalt. Det finns även oregistrerade valutaväxlare som jobbar illegalt.

Fortfarande är tvätt av framförallt kontanter vanligt Inom den kriminella världen.

– Men kryptovalutor ökar tydligt. Tidigare trodde kriminella att det är ett anonymt sätt att tvätta pengar, men det lämnar spår. Det blir svårare och svårare att tvätta pengar.

I februari 2021 presenterades en promemoria med lagändringar som ska underlätta utbyte av finansiell information. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2022.

Penningtvätt

Enligt penningtvättslagen är vissa verksamhetsutövare skyldiga att anmäla sådant som misstänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism till finanspolisen.

Penningtvätt är själva processen när pengar från brott omvandlas till tillgångar som kan redovisas öppet.

Ett sätt att tvätta pengar är att flyttas runt dem via olika transaktioner.

Så kallad omvänd penningtvätt innebär att omvandla vita pengar till svarta, till exempel för att betala svarta löner.

Ett verktyg mot penningtvätt är dispositionsförbudet. Det innebär att man förhindrar att tillgångar flyttas eller används.

Källa: Finanspolisens årsrapport 2021

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons