Annons
Nyheter

Åklagare om Vetlanda: Brott skedde i lägenhet

Bilden av vad som hände när en 21-årig kvinna i Vetlanda dog klarnar allt mer när utredningen nu går in i en slutfas.
Hittills har de två kvinnor som sitter häktade, misstänkta för mord och gravfridsbrott, nekat till brott. Nu planerar en av dem dock att ändra inställning, uppger hennes advokat.
Brott • Publicerad 9 januari 2023
Blommor och ljus vid en minnesplats för den 21-åriga kvinnan i Vetlanda. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT
Webbkarta som visar skogsområdet där den 21-åriga kvinnan hittades.Foto: Johan Hallnäs/TT

21-åringen försvann efter en utekväll i oktober och hittades död två veckor senare. Två kvinnor greps kort efter försvinnandet och har suttit häktade sedan dess, misstänkta för mord och brott mot gravfriden.

Slutrapporten från den rättsmedicinska undersökningen är ännu inte klar – men bilden av vad som hände när 21-åringen dog har nu klarnat, vilket P4 Jönköping först rapporterade om.

Annons

– Den huvudsakliga brottsligheten har påbörjats eller begåtts i den så kallade lägenheten, säger kammaråklagare Adam Rullman till TT.

Kroppen flyttad

Lägenheten som åklagaren syftar på tillhör en av de häktade kvinnorna. 21-åringens kropp hittades dock i ett skogsområde utanför Vetlanda.

– Vi bedömer det vara en fyndplats, kan vi kalla den, säger Adam Rullman.

TT: Så kroppen har alltså flyttats dit?

– Det är vår misstanke, ja.

Samtidigt poängterar Rullman att det inte är hans jobb att fastställa exakt vad som hänt innan en dom har meddelats.

– Det är inte vår uppgift att slå fast saker. Det är en domstols uppgift. Men vi kan utreda och ha en bestämd uppfattning om hur olika saker gått till. Jag tycker att det är viktigt att skilja på de begreppen.

Åtal dröjer

De båda misstänkta kvinnorna, som är 18 och 20 år gamla, häktades från början misstänkta för människorov. De misstankarna kvarstår inte längre, berättar Adam Rullman.

– Bilden av tillvägagångssätt och händelselopp har klarnat, vilket gör att den misstanken inte görs gällande längre. Det hänger samman med de slutsatser vi drar om vad som skett på olika platser.

De båda misstänkta begärs nu omhäktade av åklagaren till den 26 januari. Omhäktningsförhandlingar hålls under tisdagen. Med största sannolikhet kommer åtalet dock att dröja längre än så.

Annons

– Jag bedömer inte att utredningen är klar om två veckor. Däremot så går vi in i någon typ av slutfas nu och då kan jag tycka att det är lämpligt att ha lite kortare intervall och låta domstolen pröva åtalstiden lite tätare, säger Adam Rullman.

Misstänkt ändrar inställning

I ett mejl till Aftonbladet skriver han även att de under utredningens gång har fått en klar bild av vad som orsakade kvinnans död.

De båda kvinnorna har hela tiden nekat till misstankarna, men nu kommer en av dem att ändra inställning, rapporterar P4 Jönköping.

Advokat Clea Sangborn, som försvarar den ena kvinnan efter det att hon nyligen bytt försvarsadvokat, berättar för radiokanalen att hennes klient kommer att meddela en ny inställning till misstankarna under kommande vecka. Sangborn vill dock inte uppge fler detaljer kring vad den nya inställningen kommer att innebära.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons