Annons
Nyheter

Mitt under krisen – Ikea storsatsar i USA

Shoppinggalleriornas död är överdriven – i alla fall enligt Ikea.
Bolaget är nu redo att göra en jättesatsning i USA.
New York, Los Angeles och San Francisco finns med bland tänkbara etableringar.
Ekonomi • Publicerad 15 maj 2020
En man med munskydd provar en stol på Ikea i Peking. Arkivbild.
En man med munskydd provar en stol på Ikea i Peking. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein

Enligt Gerard Groener, chefen för dotterbolaget Ingka Centres, ligger man redan nu i förhandlingar om att etablera verksamhet i flera amerikanska storstäder. Satsningen följer därmed en tidigare etablering av liknande gallerior i bland annat Europa, Ryssland och Kina, tänkt att även bidra till att locka besökare till Ikea-varuhusen i anslutning till galleriorna.

Rätt i tiden

Många skulle kanske ifrågasätta tidpunkten, mitt under coronapandemin. Dessutom finns stora frågetecken kring detaljhandeln och frågan är om inte shoppinggalleriornas tid är förbi när näthandeln expanderar?

Annons

Gerard Groener hävdar i stället att det är perfekt läge på en fastighetsmarknad som skakas i grunderna.

– Vi är i en aktiv fas och kanske är det god tid att köpa nu. Jag skulle säga att det är mer köparens än säljarens marknad just nu i USA, säger han i en intervju med Reuters.

Total sett handlar det om en satsning i 45 olika storstäder där man tittar på att köpa fastigheter som exempelvis gamla postkontor, befintliga gallerior eller butiker och därmed kunna konkurrera med bolag som Westfield, som i sin tur driver exempelvis Mall of Scandinavia i Stockholm.

Gradvis återhämtning

Ingka Centres, som är en del av Ingka Group som i sin tur driver cirka 90 procent av Ikeas varuhus, förvärvade i januari i år en befintlig galleria i London. Den är tänkt att öppna upp i april, enligt Groener.

Galleriornas totala omsättning uppgick förra året till cirka 67 miljarder svenska kronor med bland annat kunder som Zara, H&M och Uniqlo. Under de senaste månaderna har dock 15 av 38 tvingats att hålla stängt på grund av covid-19 även om man nu ser en gradvis återhämtning i exempelvis Kina. Enligt Groener ligger försäljningen i Peking på 67 procent jämfört med före utbrottet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons