Annons
Nyheter

Mödans väg ska bära Balkan mot EU

I skuggan av coronakrisen hoppas länderna på västra Balkan kunna ta nya steg mot framtida medlemskap i EU.
Men det hänger på oss själva, betonar Nordmakedonien inför veckans toppmöte via webben.
EU • Publicerad 5 maj 2020
Nordmakedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov hoppas på framtida medlemskap i EU. Arkivfoto.
Nordmakedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov hoppas på framtida medlemskap i EU. Arkivfoto.Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

Nordmakedonske utrikesministern Nikola Dimitrov låter som en van läsare av Karin Boye när han talar vid ett webbseminarium hos den Bryssel-baserade tankesmedjan EPC.

"Det är vägen, som är mödan värd", skrev Boye – och ungefär det samma säger Dimitrov.

Annons

– Processen är vad som räknas. Troligen är den viktigare än själva målet. Ju mer vi förändras till en fungerande europeisk ekonomi, desto mindre kontroversiellt kommer vårt medlemskap att bli, säger utrikesministern om de formella medlemskapsförhandlingar som landet hoppas inleda redan i år.

Väntat länge

Nordmakedonien har stått och stampat i EU:s ankomsthall ända sedan 2005 utan att få inleda förhandlingar. I många år var det Grekland som sade nej, då regering efter regering i Aten inte kunde acceptera att grannlandet kallade sig Makedonien.

Den tvisten löstes genom att förleden Nord- lades till härom året. Fast då började i stället främst Frankrike att bromsa genom att kräva förändringar i EU:s anslutningsprocess.

Nu har också den frågan lösts via nya regler som tydligare markerar att processen kan avbrytas och att förhandlingarna inte automatiskt behöver leda till medlemskap.

Toppmöte

När EU-ländernas stats- och regeringschefer på onsdagskvällen håller webbtoppmöte med sina kollegor från de sex länderna på västra Balkan är det ändå inte utvidgningen som står i centrum.

Huvudämne blir i stället coronakrisen, där EU utlovat motsvarande 35 miljarder kronor i stöd till sextetten. Samtidigt antas också uttalanden om fortsatta "europeiska perspektiv" för länderna och vikten av att de genomför inte bara ekonomiska reformer utan också lägger större fokus på rättsstatsprinciper, demokratiska institutioner och kampen mot korruption.

Att betona sådant gillas av Nikola Dimitrov. Och han trycker också på att det är saker som alla invånare i de berörda länderna måste vara med på.

– Nordmakedonien kommer inte att förändras över en natt. Förändringen måste komma inifrån och inte bara uppifrån och ned. Vi har en möjlighet nu, men hur fort det går och hur långt vi kommer beror på oss själva, säger utrikesministern.

"Vet vart vi ska"

Formellt godkände EU:s medlemsländer i slutet av mars att Nordmakedonien ska få börja förhandla. Exakt när det kan ske beror mycket på hur coronaläget utvecklas, även om utrikesminister Dimitrov hoppas att det ska kunna ske "inom de närmaste månaderna".

Därefter lär det dock dröja länge innan ett medlemskap verkligen kan bli aktuellt.

Annons

Karin Boye skrev sin "I rörelse" år 1927. I bästa fall kanske Nordmakedonien kan vara EU-redo till 100-årsdagen av det.

Fast sådant vill inte Dimitrov tala om just nu.

– Det hjälper varken oss på hemmaplan eller EU:s medlemsländer att börja spekulera om datum. Vi är inte där vi vill vara, men vi vet vart vi är på väg och hur vi ska ta oss dit, säger Nordmakedoniens utrikesminister.

Fakta: Länderna på västra Balkan

Sex länder står i EU:s väntrum på västra Balkan:

Albanien (2,9 miljoner invånare, huvudstad Tirana) är officiellt kandidatland sedan juni 2014 och har fått löfte om förhandlingsstart om EU-medlemskap, om man först uppfyller vissa villkor.

Bosnien-Hercegovina (3,5 miljoner invånare, huvudstad Sarajevo) ansökte om EU-medlemskap 2016, men har fortfarande inte fått status som kandidatland.

Kosovo (1,8 miljoner invånare, huvudstad Pristina) ses fortsatt endast som "potentiell kandidat". Fem EU-länder – Cypern, Grekland, Rumänien, Slovakien och Spanien – har fortfarande inte ens erkänt landet som självständigt.

Montenegro (620 000 invånare, huvudstad Podgorica) förhandlar om medlemskap sedan juni 2012.

Nordmakedonien (2,1 miljoner invånare, huvudstad Skopje) har varit kandidatland ända sedan 2005, men har först nu fått klartecken för att inleda formella förhandlingar, som väntas dra igång senare i år.

Serbien (7 miljoner invånare, huvudstad Belgrad) förhandlar om medlemskap sedan 2014.

Fakta: Länderna på västra Balkan

Svenska poeten Karin Boye (1900–41) gav 1927 ut diktsamlingen "Härdarna", där dikten "I rörelse" ingår. För många är den främst känd för att förre förbundskaptenen i fotboll, Tommy Svensson, flitigt citerade den för sina landslagsspelare under det framgångsrika VM:et i USA 1994.

Så här lyder texten:

Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.

Källa: Karinboye.se

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons