Annons
Nyheter

Mode för vattenplask

Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
Matt silvrig bikini med rynk, från La Redoute. Foto: La Redoute
Matt silvrig bikini med rynk, från La Redoute. Foto: La RedouteFoto: 
Esther Williams. Rosa bikini med paljetter från Björn Borg och badmössa från Scampi.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Esther Williams. Rosa bikini med paljetter från Björn Borg och badmössa från Scampi.Foto: Pontus Lundahl/ScanpixFoto: 
Spännigt. Röd bikini med melerade plastspännen från Top Shop. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Spännigt. Röd bikini med melerade plastspännen från Top Shop. Foto: Pontus Lundahl/ScanpixFoto: 
Prickfritt. Bikini från Roxy och solglasögon Gucci.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix Korsning mellan den kroppsnära badbyxan och surfarshortsen, från Speedo. Foto: Speedo
Prickfritt. Bikini från Roxy och solglasögon Gucci.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix Korsning mellan den kroppsnära badbyxan och surfarshortsen, från Speedo. Foto: SpeedoFoto: 

badmodeT förespråkar trekantsbikini, höga Esther Williams-inspirerade byxor, halterneck och hipsters med bandå. Färger och mönster går från knalligt och exotiskt till marina ränder och söta detaljer som paljetter, broderier och pärlor.

Samtidigt är det få som kan välja badkläder efter hur trendvindarna blåser. Kvinnor med en stor byst måste ha en bh som avlastar och stödjer, och då går knyt i nacken bort direkt. En liten platt byst passar inte i bandå, men blir fin i en bikini-bh där banden korsas i ryggen.

Annons

-Det finns inte en kvinna som är lik den andra i kroppen. Det är två centimeter hit och fem centimeter dit och för mig är det superviktigt att alla ska få känna sig så fina som möjligt, säger Ingrid Larsén som är designer på Scampi.

Behovet av många olika modeller har fått allt fler butiker att börja med "mix & match". Det vill säga att kunden själv kan blanda storlekar och delar hur som helst. Det är också Scampis företagsidé.

-Man ska kunna välja en x-large byxa och en small bh om man vill och matcha en mönstrad underdel med en enfärgad överdel.

Det är 27 år sedan hon och maken Anders startade Scampi och Ingrid jobbar ständigt på att utveckla produkterna. Till exempel har hon skapat en baddräkt för ammande kvinnor som ska vara så snygg att man vill använda den även efteråt. Hennes bikiniöverdelar har flera hyskor i ryggen, så att man kan spänna åt allt eftersom tyget töjer sig.

-Jag förstår inte varför man gör det med alla bh:ar men inte på badkläder? Det är klart att det kostar mer och blir jobbigare att framställa, men produkten håller längre.

Hur tänker du när du designar en ny modell?

-Det är otroligt viktigt att jag är med mina konsumenter. Vi har en butik i Stockholm och jag går dit ibland bara för att titta och lyssna på vad folk har att säga. Man kan alltid göra saker bättre.

Hur ser du på det kroppsideal som råder?

-Det är jättesvårt att förändra, men när vi gör fotograferingar använder vi vanliga tjejer. Det är viktigt att visa alla typer av kroppar.

Dina bästa tips?

Annons

-Stressa inte. Du måste ta in tio, tolv plagg i provrummet för att hitta det som passar din kropp. För många är bikiniprovning en plåga, men ofta väntar ju något härligt, som sol och bad. Tänk på det. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons