Annons

M vill se åtgärdspaket mot kriminella klaner

Fler barn som lever i kriminella klaner ska omhändertas, klanmedlemmar ska kunna avlyssnas för att förebygga brott och parallell rättsskipning i släktnätverk kriminaliseras.
Det är några förslag i det Moderaterna kallar klanpaket.
Politik • Publicerad 14 juni 2022
Moderaternas kommunalråd Axel Josefson och partiledaren Ulf Kristersson presenterar ett paket med förslag mot kriminella klaner och släktbaserade nätverk.
Moderaternas kommunalråd Axel Josefson och partiledaren Ulf Kristersson presenterar ett paket med förslag mot kriminella klaner och släktbaserade nätverk.Foto: Adam Ihse/TT

Den släktbaserade klanbrottsligheten har blivit ett allvarligt problem i Sverige, framhåller M-ledaren Ulf Kristersson på en pressträff i Göteborg tillsammans med det moderata kommunalrådet Axel Josefson.

Moderaterna presenterar därför vad de kallar ett klanpaket, ett program på tio punkter för att bekämpa kriminella klaner.

Annons

– Det är ett flerstegsarbete för att komma åt det som gör andras arbete svårt, säger Ulf Kristersson och syftar med "andras arbete" på på polis, socialtjänst och andra myndigheter.

– Det kan handla om otillbörlig påverkan, framförallt på socialtjänsten. Man försvårar eller omöjliggör för socialtjänsten att göra sitt arbete, säger han.

Behöver kartläggas

Ulf Kristersson talar om att en hög polischef för ett antal år sedan bedömde att det finns ett 40-tal kriminella släktbaserade nätverk eller klaner. Men mer fakta måste fram för att kunna bedöma omfattningen. Ett av förslagen är därför att kartlägga de kriminella klaner som är aktiva i Sverige i dag.

– Vi vet i dag inte omfattningen. Brottsförebyggande rådet har aldrig fått uppdraget att undersöka det, det är hög tid att de får uppdraget nu så att vi vet vad vi pratar om, säger Kristersson.

Andra förslag i Moderaternas paket handlar om att kriminalisera parallella rättsprocesser, möjliggöra preventiv avlyssning av klanmedlemmar för att förebygga brott och att fler barn som växer upp i kriminella klaner ska omhändertas.

– Det här är en del av gängkriminaliteten men kanske ännu svårare, därför att tystnadskulturen inom släkter är ofta ännu starkare än den inom vanliga kriminella gäng, säger Ulf Kristersson.

Fler utvisningar

Moderaterna vill även att fler utländska medborgare som kan befaras begå eller medverka till organiserad brottslighet ska kunna utvisas, oavsett om de dömts för brott eller inte.

– Det är ingen allmän mänsklig rättighet att vistas i Sverige om man inte är svensk medborgare. Om man då befinner sig i miljöer där vi vet att det begås brott och att man ingår i de sammanhangen, då bör man inte ha rätt att vara i Sverige, säger Ulf Kristersson.

TT: Vad innebär sammanhang, kan det räcka att man är familj?

– Det räcker inte att träffas på stan naturligtvis. Polisen har ofta ganska bra koll på vilka människor som är i samma sammanhang. När det gäller terrorism kan man utvisa människor för att de finns i farliga kretsar och är ett hot mot riket, jag tycker att vi ska se det här på samma sätt.

Fakta: Moderaternas förslag

Ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att kartlägga de kriminella klaner som är aktiva i Sverige i dag.

Kriminalisera klanrättegångar och andra otillbörliga parallella processer.

Möjliggör preventiv avlyssning av kriminella klaner.

Inrätta ett särskilt nationellt avhopparprogram för medlemmar i nationella klaner.

Förbjud kusinäktenskap.

Inrätta en särskild klanenhet inom polisen enligt tysk modell.

Fler barn som växer upp i kriminella kretsar ska omhändertas enligt LVU.

Möjliggör anonymitet för tjänstemän vid myndighetsbeslut som riktar sig mot medlemmar av kriminella klaner.

Säkerhetspröva beslutsfattare på utbetalande myndigheter.

Fler kriminella klanmedlemmar ska utvisas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons