Annons

Moderaterna vill förändra flerbarnstillägget

Integrationen måste bli bättre och det ska bli lättare för fler utrikesfödda kvinnor att börja arbeta, anser Moderaterna.
Bland annat vill partiet avskaffa flerbarnstillägget från och med det fjärde barnet.
Politik • Publicerad 2 juni 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på plats under Järvaveckan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På torsdagskvällen, när det envisa regnandet under dagen följdes upp av sol, var det dags för Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att gå upp på scenen under Järvaveckan som arrangeras i Spånga-Tensta i nordvästra Stockholm.

Kristersson inledde med att tala om ett besök han gjort i stadsdelen Rosengård i Malmö efter upploppen i påskas som berört honom extra mycket. Det var en lågstadieskola som hade eldhärjats under kravallerna.

Annons

– Jag tänkte på barnen som rimligen måste undra vad de hade gjort för att någon skulle vilja elda upp deras skola.

Misstroende mot Johansson

Kristersson tar även upp de mord och skottlossningar som sker runt om i landet.

– För det här monumentala misslyckandet finns det ingen som bär ett större ansvar än justitieminister Morgan Johansson. Han är det enskilt största hindret för att komma åt den grova brottsligheten i Sverige, sade Kristersson.

Tidigare under dagen meddelade Sverigedemokraterna att partiet väcker misstroende mot migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S). Moderaterna har ställt sig bakom misstroendet.

Förebyggande insatser

M kommer inom kort att lägga fram ett omfattande program för förebyggande insatser för att stärka integrationen.

Det handlar bland annat om att mammor som isolerats från samhället ska få mer stöd, samt en stor språksatsning i skolan. Till exempel upprepade Kristersson partiets gamla förslag om obligatorisk språkförskola från tre års ålder för barn som behöver det.

Kristersson pekade också på vikten av att det ska bli lättare för utrikesfödda kvinnor att börja arbeta. Han tog upp att ett hinder för integrationen och en bra barnuppfostran är stora barnkullar.

– Barn behöver förskolan, kvinnor behöver arbete. Bidrag kan behövas för att stötta den som vill arbeta, men bidrag får aldrig ersätta arbete, sade han.

Där vill M att flerbarnstillägget avskaffas från och med det fjärde barnet.

Barnavårdscentralens program i utsatta områden behöver också förstärkas och innehålla samtal om såväl familjeplanering som förebyggande hälsa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons