Annons
Nyheter

Moderaterna vill se för premie för veteodling

Hur försäkrar man sig att maten står på bordet även i krigstider? Moderaterna ser en premie för odling av vete som en möjlig lösning.
Politik • Publicerad 5 april 2022
Vete skördas utanför Vallkärra norr om Lund. Arkivbild.
Vete skördas utanför Vallkärra norr om Lund. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Så mycket vete som försvinner från världsmarknaden just nu i och med kriget i Ukraina så innebär det att Sverige behöver dra sitt strå till stacken och hålla uppe en hög veteproduktion, säger John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna.

Svensk veteproduktion är hög i förhållande till graden av självförsörjning. Höga priser på insatsvaror och drivmedel riskerar dock att bönder får lägga ned, enligt partiet.

Annons

Samtidigt står Ukraina tillsammans med Ryssland för omkring 30 procent av handeln med vete i världen och kriget har gjort stora arealer omöjliga att bruka.

Moderaterna vill se en premie för odling av vete för att säkra svensk matproduktion. Premien bör baseras på de arealer av odlade grödor som bönder uppger i EU-ansökningar varje år. Enligt Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, bör man använda de möjligheter som finns i EU:s statsstödsregler.

– Det förslag vi lägger går enkelt att genomföra, säger hon.

Partiet vill samtidigt utöka stöden till gris- och fjäderfäsektorn, och se fler undantag från EU-regler vad gäller utnyttjande av mark. Gruppundantag ska även kunna göras vid stöd till jordbruket, inte bara vid naturkatastrofer.

Fullt ut bedömer partiet att förslaget skulle kosta fyra miljarder kronor. Förslaget presenteras i riksdagens finansutskott på tisdagen.

– Det här skulle göra skillnad för svenskt lantbruk. Sverige har en matberedskap som är mycket lägre än till exempel Finland. Vi får inte minska den svenska beredskapen ytterligare, säger Elisabeth Svantesson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons