Annons
Nyheter

Moderna: Nytt vaccin hjälper mot omikron

Moderna har lyckats med utvecklingen av ett coronavaccin mot omikronvarianten, meddelar det amerikanska läkemedelsbolaget under onsdagen, rapporterar AFP.
Coronaviruset • Publicerad 8 juni 2022
Modernas vd Stéphane Bancel hoppas att det uppdaterade vaccinet mot omikron ska kunna börja levereras redan i augusti.
Modernas vd Stéphane Bancel hoppas att det uppdaterade vaccinet mot omikron ska kunna börja levereras redan i augusti.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Moderna riktar det uppdaterade vaccinet in sig både mot den ursprungliga virusvarianten av covid-19 och omikron.

"Vi är överlyckliga", säger Modernas vd Stéphane Bancel i ett uttalande enligt AP.

Annons

I en studie på 814 vuxna fick knappt häften bolagets ursprungsvaccin Spikevax och resten det uppdaterade vaccinet. En månad senare visade sig de som fick det uppdaterade vaccinet ha betydligt fler antikroppar mot omikron.

Enligt Stéphane Barcel är förhoppningen att det uppdaterade vaccinet ska kunna börja levereras redan i augusti.

Under året har nya undervarianter av omikron, som BA.2, kommit att dominera smittspridningen på många håll i världen. I maj upptäcktes även det första fallet av varianten BA.4, med ursprung i Sydafrika, i Sverige.

De nya varianterna uppges vara än mer smittsamma än den ursprungliga omikronvarianten.

Moderna uppger att deras nya vaccinkandidat ser ut att ge något lägre nivåer av antikroppar mot de undervarianter av omikron som nu är i omlopp, men menar att den uppdaterade boosterdosen fortfarande är klart mer effektiv än Spikevax.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons