Annons
Nyheter

Modéus ny ärkebiskop: "Torktumlare av känslor"

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, har valts till ny ärkebiskop efter Antje Jackelén. Han beskriver känslan av att ha blivit vald som "omtumlande".
Religion • Publicerad 8 juni 2022
Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, har valts till ny ärkebiskop efter Antje Jackelén. Här syns han utanför Linköpings domkyrka i samband med pressträffen efter valresultatet.
Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, har valts till ny ärkebiskop efter Antje Jackelén. Här syns han utanför Linköpings domkyrka i samband med pressträffen efter valresultatet.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i dagens ärkebiskopsval. Han tar över som ärkebiskop i Svenska kyrkan efter Antje Jackelén, som går i pension den 30 oktober.

– Jag känner mig tacksam och hedrad över förtroendet och ärligt talat rätt omtumlad, säger han på en pressträff.

Annons

Modéus motkandidat Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, fick 41 procent av rösterna.

Lyfta lokala perspektivet

När han i höst tar över posten som Svenska kyrkans högsta representant kommer han att lägga stort fokus på det lokala arbetet.

– Jag har under hela den här valprocessen talat om att Svenska kyrkan ska lyfta det lokala perspektivet, närvaron i de små sammanhangen, det är där vi blir en kyrka av kött och blod. Människor ska känna igen oss lokalt och vi ska möta dem i både glädje och sorg, vid bröllop och begravningar, säger han.

Modéus påpekar samtidigt att det finns delar av verksamheten han måste sätta sig in i ytterligare och skapa sig en djupare förståelse för inför tillträdet.

Svenska kyrkan har sedan lång tid tillbaka lidit av vikande medlemssiffror. Förra året såg man förvisso ett betydligt större antal inträden än normalt. Trots det visade siffror från september 2021 att strax över 7 200 ansökt om inträde medan drygt 28 000 valt att går ur.

– Det är viktigt att se kyrkans medlemstapp som en större trend i samhället där medlemsorganisationer överlag tappar och går ner. Det här är alltså inget som är typiskt för just kyrkan, om man exempelvis tittar på de politiska partierna ligger vi bra till, säger han.

"Måste finnas kvar"

Han betonar att kyrkan måste hålla sig relevant genom att fortsätta sin verksamhet även i de delar av landet som annars präglas av nedläggningar och minskad tillgänglighet.

– Vi måste finnas kvar på landsbygden, i förorterna. I många samhällen ser man att affären lägger ner och skolan försvinner, men kyrkan finns kvar. Vi är inte de som lägger ner verksamheten mest, utan minst. Där tror jag att grunden för förtroendet finns.

Fakta: Martin Modéus

Martin Modéus föddes 1962 i Jönköping och prästvigdes 1986 för Växjö stift. 2005 disputerade han i teologi vid Lunds universitet och i mars 2011 blev han biskopsvigd och har sedan dess varit biskop vid Linköpings stift.

I den första röstomgången fick han 37, 8 procent av rösterna och gick därför vidare till en andra runda tillsammans med Johan Dalman, biskop i Strängnäs, som fick 28,7 procent.

Som ny ärkebiskop tas han emot i en gudstjänst i Uppsala domkyrka den 4 december. Han blir Svenska kyrkans 71:a ärkebiskop.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons