Annons
Nyheter

Vapenvila i Jemen förlängs

En vapenvila i Jemen förlängs i allra sista stund.
Parterna har enats om att vila på hanen i ytterligare två månader, enligt FN:s svenske förhandlare.
Jemen • Publicerad 2 juni 2022
Föremål och rasmassor, efter ett bombanfall i Sanaa från den saudiskledda koalitionen. Bilden togs den 26 mars.
Föremål och rasmassor, efter ett bombanfall i Sanaa från den saudiskledda koalitionen. Bilden togs den 26 mars.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Beskedet tillkännages av den svenske FN-diplomaten Hans Grundberg, som har lett förhandlingarna. Vapenvilan träder i kraft klockan 19 lokal tid på torsdagen (18 svensk tid).

Parterna kom vid månadsskiftet mars-april överens om en två månader lång vapenvila, som då var den första på sex år som skulle gälla i hela det krigshärjade landet. Den hade gått ut på torsdagen om ingen ny överenskommelse skulle ha nåtts.

"Ansvarfullt, modigt"

Annons

"Jag vill berömma parterna för att ta dessa steg, och för att de kommer överens om att förlänga vapenvilan", meddelar Hans Grundberg i ett skriftligt uttalande.

"Vapenvilan utgör ett betydande skifte i krigsförloppet och har uppnåtts genom ansvarsfullt och modigt beslutsfattande av parterna."

Vapenvilan tar vid under samma villkor som den tidigare, enligt svensken.

Under de senaste två månaderna har det rått ett relativt lugn i Jemen. Flygbombningarna och beskjutningen har avtagit och Huthirebellerna har inte utfört fler gränsöverskridande attacker mot koalitionsländerna Saudiarabien och Förenade arabemiraten, vilket hade trappats upp tidigare i år.

Den norska hjälporganisationen NRC Flyktinghjälpen beskriver den nya överenskommelsen som ett "seriöst åtagande" för att få ett slut på kriget. Enligt organisationen gick antalet civila dödsfall ned med ungefär 50 procent under den vapenvila som har varit.

Bergsstad i fokus

Hans Grundberg sade i helgen att tre dagars samtal dittills hade handlat om att åter öppna vägar till bergsstaden Taiz, som står under belägring av Huthirebellerna, för att hjälpinsatser skulle kunna nå drabbade civila.

Taiz framtida status och strategiska läge – omkring 25 mil från huvudstaden Sanaa – kan vara avgörande för de svåra försöken att nå fred i Jemen.

Jemen har varit i krig sedan 2015, ett år efter det att Huthirebellerna intog huvudstaden Sanaa. Omkring 3,3 miljoner människor har sedan dess tvingats på flykt och hungersnöden är stor. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons