Annons
Nyheter

Moody's bekräftar Volvos kreditbetyg

Ratinginstitutet Moody's bekräftar lastbilstillverkaren AB Volvos kreditbetyg på nivån A3 med stabila utsikter. Betyget för kortsiktig upplåning på Prime-2 bekräftas också.
Ekonomi • Publicerad 15 maj 2020
Volvos kreditbetyg bekräftas av Moody's, trots coronakrisen. Arkivbild.
Volvos kreditbetyg bekräftas av Moody's, trots coronakrisen. Arkivbild.Foto: Alan Diaz AP/TT

Volvoaktien, som tappat nästan 25 procent av sitt värde hittills i år, är upp med 1,3 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet.

Moody's konstaterar att coronavirusets effekter är omfattande, på global nivå, och att lastbilsmarknaden redan 2019 var inne i en inbromsningsfas.

Annons

"Coronavirusets utbrott, som resulterat i nedstängda ekonomier och fullständiga produktionsstopp, kommer att göra 2020 till ett av de svåraste åren både för industrin som för bolaget sedan finanskrisen", skriver Moody's.

Moody's konstaterar dock att Volvo går in i krisen med en robust balansräkning och väldigt stark kassa samtidigt som Volvo arbetar med en strikt policy enligt vilken den industriella verksamhetens nettoskuld under normala omständigheter netto ska ligga på noll.

Moody's räknar med en kraftig resultatförsämring för Volvo under 2020, men tror att kassaflödet kommer fortsätta vara positivt då Volvo redan har infört åtgärder för att hantera situationen och dessutom ställt in en tidigare planerad utdelning till ägarna.

Enligt Moody's hade Volvo vid utgången av mars månad en likviditetsbuffert på 61 miljarder kronor och därutöver outnyttjade kreditavtal som ger tillgång till ytterligare 45 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons