Annons
Nyheter

Moody's: Bilförsäljning rasar i år

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2020
Antalet sålda bilar väntas rasa med 30 procent i Europa i år, enligt en ny larmrapport från ratinginstitutet Moody's. Arkivbild
Antalet sålda bilar väntas rasa med 30 procent i Europa i år, enligt en ny larmrapport från ratinginstitutet Moody's. ArkivbildFoto: David Zalubowski/AP-TT

Coronapandemin och smittskyddsåtgärder slår oväntat hårt mot efterfrågan på nya bilar, varnar ratinginstitutet Moody's analytiker i en ny larmrapport. De räknar nu med en global nedgång i år för bilförsäljningen räknat i antal bilar på 20 procent.

I Europa blir nedgången ännu värre: minus 30 procent i år, varnar Moody's. Nedgången i USA beräknas till 25 procent, medan den kinesiska bilförsäljningen antas krympa med 10 procent.

Annons

I en tidigare prognos för fordonsindustrins utveckling i coronakrisen räknade Moody's med en nedgång för global bilförsäljning på 14 procent i år.

Förutsatt att världens stora ekonomier, G20-länderna, återhämtar sig med en tillväxt på i snitt 4,8 procent nästa år räknar Moody's med att det blir en viss återhämtning 2021. Men att nå upp till gångna års bilförsäljning tar längre tid än så enligt prognosen.

Nästa år räknar Moody's med en tillväxt för bilförsäljningen på 11,5 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons