Annons
Nyheter

Var allvarligt psykiskt sjuk vid Visbydåd

Den 33-årige man som häktats för knivmordet på Ing-Marie Wieselgren var allvarligt psykiskt sjuk när dådet utfördes, rapporterar Hela Gotland.
Brott • Publicerad 5 augusti 2022
Blommor vid Donners plats i centrala Visby efter dådet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den misstänkte mannen har nu genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Han hade även samma störning när undersökningen genomfördes.

Enligt Rättsmedicinalverket saknade mannen förmåga att inse följderna av sitt agerande och bör därför få rättspsykiatrisk vård. Myndigheten slår även fast att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Annons

– Det här en fråga som får betydelse för en framtida påföljd. Det innebär att han inte kan dömas till fängelse, utan i så fall kommer han att få rättspsykiatrisk vård. Men det kommer inte att påverka hur utredningen bedrivs, säger åklagare Henrik Olin till TT.

Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren knivhöggs den 6 juli i centrala Visby under Almedalsveckan. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled av sina skador.

Den 33-årige mannen har erkänt dådet. Han sitter häktad misstänkt för terroristbrott genom mord.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktighet om var rättsprocessen befinner sig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons