Annons
Nyheter

Mordåtalad pojke dömdes för dråp

Den 15-årige pojke som åtalats för mordet på Dalbo torg i september dömdes på torsdagen för dråp, till sluten ungdomsvård i ett år och två månader. Dvd-inspelningen där hans bror tar på sig skulden anser Växjö tingsrätt utan värde.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2006

I sin dom slår Växjö tingsrätt fast att det är 15-åringen som utdelat det dödande knivhugget i 39-åringens bröst.

Varken åklagare Yvonne Rudinsson eller 15-åringens advokat Bengt Svegfors hade på torsdagen haft möjlighet att läsa domen och vill därför inte kommentera den i detalj.

Annons

- Unga brottslingar får ett betydligt lägre straff i förhållande till gärningen, det är en praxis vi har. Om brottet skulle bedömts som mord vore strafftiden för kort. Nu har rätten bedömt det som dråp och jag vill se hur man kommit fram till det innan jag tar ställning till överklagande, säger Yvonne Rudinsson.

Bengt Svegfors har diskuterat ett eventuellt överklagande med 15-åringen, men har ännu inte fattat något beslut.

Ljugit i polisförhör

Tingsrätten menar att den bild som vittnesuppgifterna sammantaget ger stämmer överens med rättsläkarens bedömning av varifrån knivhugget utdelades. 15-åringen blir då den enda möjliga gärningsmannen.

Rätten noterar att flera ungdomar, som varit vittne till brottet, inte insett allvaret då de ljugit i polisförhör. Flera har också ändrat sina berättelser mellan de två rättegångarna.

Rättegången mot 15-åringen har tagits om, då nya bevis har lagts fram. De nya uppgifterna har handlat om 15-åringens ålder, att han inte har fyllt 15 och därför inte är straffmyndig. En dvd-inspelning, där 15-åringens bror tar på sig skulden, har också lagts fram som bevis. Inget av detta har beaktats i domen.

Brodern är försvunnen och hans inspelade berättelse anses inte trovärdig. Bland annat stämmer inte sårets utseende med det händelseförlopp som brodern anger.

Impulsdåd

Växjö tingsrätt dömer 15-åringen för dråp, inte mord. I domen resonerar rätten kring olika faktorer som talar för en hårdare, respektive mildare bedömning. Dådet har prägel av impulsdåd, anser rätten, samtidigt som 15-åringen genom att omedelbart springa från brottsplatsen har visat likgiltighet för om 39-åringen skulle avlida eller inte. 39-åringen bedöms som berusad och skyddslös och blir angripen både bakifrån och framifrån. Å andra sidan skedde knivsticket hastigt och utan planering.

Tingsrättens samlade bedömning är att brottet ska bedömas som mindre grovt och 15-åringen dömas för dråp.

Annons

Mycket högt straffvärde

När det gäller straffet konstaterar tingsrätten att brottet har ett mycket högt straffvärde. Om en person över 21 år begått motsvarande brott skulle påföljden blivit fängelse i omkring åtta år.

Det är 15-åringens låga ålder som gör att det blir en annan påföljd. Rätten anser, i likhet med åklagaren, inte att det finns tillräckliga skäl för ett fängelsestraff. Påföljden blir därför sluten ungdomsvård i ett år och två månader. Han stannar kvar i häkte tills domen verkställs.

15-åringen döms också att betala skadestånd till 39-åringens anhöriga.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons