Annons
Nyheter

Frias för mord på frisörsalong – bevisning sågas

På övervakningsfilmen syns hur en man skjuts ihjäl med totalt elva skott i huvud, nacke och rygg sittandes i frisörstolen.
Men de två skyttarna var maskerade, och den ende som dömts för mordet frias nu av hovrätten. Bevisningen anses inte räcka till.
Brott • Publicerad 10 mars 2023
Mordet skedde på sommaren 2021, i en frisörsalong vid Marklandsgatan i Göteborg. Arkivbild.
Mordet skedde på sommaren 2021, i en frisörsalong vid Marklandsgatan i Göteborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

Mordoffret var en man i 25-årsåldern, som skulle få håret klippt på en frisörsalong i västra Göteborg en eftermiddag i juli 2021. Han sköts med elva skott av två maskerade män som rusade in genom en bakdörr med var sin pistol. Tingsrätten jämförde händelsen med en avrättning.

Skyttarna försvann sedan till ett skogsparti. Där hittade polisen, efter ett larm om en mindre brand, delar av en tröja med en nu 20-årig mans dna. De förkolnade tygbitarna vägde tungt när mannen senare dömdes för mord i Göteborgs tingsrätt.

Släpptes ur häktet

Annons

Men hovrätten för västra Sverige resonerar annorlunda. Att 20-åringens dna fanns på tröjan bevisar inte att han var en av skyttarna, enligt hovrätten. Man vet inte när dna-spåren hamnade på tröjan. Det fanns inga tändsatspartiklar från någon skjutning på de brända kläderna.

20-åringen släpptes ur häktet av hovrätten efter rättegången. Därför är åklagaren inte förvånad över den friande domen. Men hon håller inte med domstolen.

– Jag tycker att det är väldigt stark bevisning, säger kammaråklagare Maria Thorell till G-P om dna-spåren på tröjan.

Hade lämnat gäng

Däremot döms en annan 20-årig man för medhjälp till mordet. Han var inte en av skyttarna, men har bland annat gett information om att mordoffret fanns i frisörsalongen. Hovrätten sänker dock straffet till nio års fängelse.

Den andre skytten har inte gripits.

Mordet anses ha koppling till en gängkonflikt i sydvästra Göteborg. Mannen som sköts hade lämnat ett kriminellt nätverk, som de två unga männen vid tiden för mordet var medlemmar i, enligt hovrätten. Mordoffret hade i stället närmat sig ett konkurrerande gäng.

Firade att "han är död"

I åklagarens bevisning mot den mordåtalade 20-åringen ingår en film från en utlandsresa, som mannen gjorde med vänner en tid efter mordet. I filmen uttrycks glädje över att ”han är död”.

Åklagaren har också visat bilder där det framgår att 20-åringen håller skjutvapen på samma sätt som en av skyttarna i frisörsalongen.

Men detta visar inte att 20-åringen är en av mördarna, anser hovrätten.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel straffpåföljd för den man som döms för medhjälp till mordet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons