Annons
Nyheter

Mörka siffror för flyget: "Nedgång"

Ekonomi • Publicerad 6 november 2020
Flyget återhämtar sig långsamt – eller kanske inte alls. Arkivbild.
Flyget återhämtar sig långsamt – eller kanske inte alls. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet resenärer vid Sveriges största flygplatser återhämtade sig något under oktober, tack vare höstlovet. Det visar statistik från statliga Swedavia. Men passagerarna hos Swedavia var fortfarande avsevärt färre än oktober 2019 – 743 000 i år jämfört med 3 531 000 förra året.

Utrikesresandet minskade med 82 procent och inrikesresandet med 73 procent.

Annons

"Ett ökat fritidsresande i samband med höstlovet har haft en viss positiv effekt på oktober månads trafikutveckling. Men totalt sett är efterfrågan kvar på historiskt låga nivåer och vi ser överlag väldigt tuffa siffror för flyget i hela världen", säger Swedavias vd Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Läget framöver ser inte heller speciellt ljust ut för flygbranschen.

"Återhämtningen har inte bara stannat av, vi ser tvärtom en tendens till nedgång. Nya restriktioner innebär sannolikt att den vikande efterfrågan på flygresor håller i sig under den närmaste tiden" säger Jonas Abrahamsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons