Annons
Nyheter

Moskva stoppar USA:s vapeninspektörer

Ryssland • Publicerad 8 augusti 2022
Bilden från en video som distribuerats av det ryska försvarsdepartementet visar en testskjutning av en rysk långdistansrobot i nordvästra Ryssland. Arkivbild
Bilden från en video som distribuerats av det ryska försvarsdepartementet visar en testskjutning av en rysk långdistansrobot i nordvästra Ryssland. ArkivbildFoto: AP/TT

Ryssland stoppar tills vidare de inspektioner av landets kärnvapenarsenal som nedrustningsavtalet Nya Start ger USA rätt till.

Ryssland antyder att stoppet, som beskrivs som temporärt, beror på västländernas sanktioner. Bland annat att ryska inspektörer får det svårare att genomföra sina kontroller på amerikansk mark. Uttalandet från ryska UD pekar också på spridningen av coronaviruset i USA som en försvårande omständighet.

Nya Start är det sista återstående nedrustningsavtalet mellan de två stora kärnvapenmakterna. Det slöts 2010 och förlängdes förra året i ytterligare fem år. Enligt Start-avtalet får länderna ha som mest 1 550 kärnvapenspetsar i beredskap. Namnet är en förkortning av engelska "Strategic Arms Reduction Treaty".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons