Annons
Nyheter

Musiker utan gränser

Namn, födelseland och modersmål är aldrig avgörande när Musica Vitae får en ny medlem. De provspelningar som inleder anställningsprocessen sker bakom en skärm och är helt anonyma. Ingen vet vem som håller i instrumentet.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2006
Kulturblandning i världsklass. Musiker från många länder har kommit och gått under Musica Vitaes 25-åriga historia. Det här är merparten av kammarorkestern modell 2006. Tre medlemmar saknas på bilden och två tjänster är vakanta. Foto: Ingemar Kroon
Kulturblandning i världsklass. Musiker från många länder har kommit och gått under Musica Vitaes 25-åriga historia. Det här är merparten av kammarorkestern modell 2006. Tre medlemmar saknas på bilden och två tjänster är vakanta. Foto: Ingemar KroonFoto: 

- Vi arbetar på en helt öppen marknad. Ju mer mångfald desto bättre, säger Lukasz Jamer.

- Musiker är ett av få yrken där det inte spelar så stor roll vilket språk man talar, säger Marco Mazzeo.

Annons

Dagens orkestermedlemmar kommer från Holland, Italien, Polen, Rumänien, Sverige, Ukraina, Vitryssland och Österrike. Musiken är deras gemensamma och internationella språk, men naturligtvis måste de kunna kommunicera även med ord. De flesta medlemmarna har varit knutna till orkestern ganska länge vid det här laget och talar alla svenska.

- Musica Vitae är en svensk kammarorkester, så även om vi kommer från många länder har man en viss skyldighet att lära sig svenska, tycker Lukasz Jamer.

Men de intygar alla att språket aldrig varit något problem. Om det kommer en ny medlem utan ett ord svenska i bagaget går alla raskt över till engelska - användbart också på många turnéer. Musica Vitae har rest i stora delar av Europa, i Kina och USA. Närmast på turnéplanen står England, inledningen på ett EU-samarbete där Sverige, England, Polen och Lettland deltar.

Att vara gränsöverskridande är en självklarhet för orkestern och dess medlemmar, som gärna ger sig in på oprövade områden. Tillsammans med medlemmar ur Montevideos filharmoniska tangoorkester och dansare från Buenos Aires har de spelat argentinsk tango, de har samarbetat med jazzmusiker och spelat både svensk och kinesisk folkmusik.

Olika musikaliska dialekter

Men den djupa kompetensen ligger i västerländsk konstmusik. Den har de gemensam, oavsett ursprungsland och utbildning, och det är den som oftast står på programmet.

- Men det finns skillnader i sättet att tolka även den, ungefär som när man talar dialekt. Det är samma noter, men vi ser lite olika på dem, säger Richard Müller.

Musica Vitae har femton fasta medlemmar, men två av tjänsterna är vakanta. Nu söks en andra konsertmästare på violin och en stämledare på viola. Kompetenta musiker som spelar klassisk musik söker jobb världen över och kan vara svåra att hitta, inte minst om det handlar om nyckelpositioner. Att exempelvis hitta violaspelare är problematiskt.

- Redan i dag kan det vara svårt att locka folk och på sikt kommer det att bli en jättebrist, tror Mårten Sundén.

Mångfald inspirerar

Annons

Från vilka länder blivande medlemmar kommer får framtiden utvisa, men att kulturblandningen i orkestern ökar är inte otroligt. Och den förstärks dessutom då och då av gästande dirigenter och solister. Att mångfald och impulser från andra länder inspirerar är Musica Vitaes medlemmar överens om, även om de sällan tänker på varandra i nationstermer.

- Herregud, Marco har bott här i 20 år och har svensk fru, svensk bil och sommarstuga. Inte tänker jag på honom som italienare, säger Henrik Gårsjö. Men det är klart man kan ha nytta av honom när man ska ringa till Italien ...

- Och när noterna är kyrilliska är det bra med någon som kan ryska, säger Richard Müller.

Tillsammans är de en guldgruva av kunskap, som kunde ge upphov till många interna studiecirklar i språk.

- Det skulle vara jätteroligt, men tiden räcker inte till, suckar Dorota Siuda.

En turnerande kammarorkester i världsklass har fullt upp med det gemensamma språket - musiken.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons