Annons
Nyheter

Myanmars junta förlänger undantagstillståndet

Militärjuntan i Myanmar säger sig behöva mer tid för att förbereda val, och meddelar att undantagstillståndet därför förlängs i landet.
Åtgärden ger militärjuntan makten att styra i ytterligare ett halvår.
Myanmar • Publicerad 1 augusti 2022
En aktivist som bor i Thailand protesterar mot Myanmars juntachef Min Aung Hlaing. Arkivbild.
En aktivist som bor i Thailand protesterar mot Myanmars juntachef Min Aung Hlaing. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP

Militärjuntan i Myanmar förlänger undantagstillståndet i landet i ytterligare sex månader. I ett tv-sänt tal säger juntachefen Min Aung Hlaing att förlängningen är nödvändig eftersom man behöver mer tid för att förbereda ett nytt val.

Militärjuntan tog makten den 1 februari i fjol med förevändningen att den civila regeringen, ledd av Aung San Suu Kyi, hade vunnit valet 2020 med hjälp av valfusk. Påståendet avfärdades av landets valkommission.

Annons

I samband med kuppen utropade militären undantagstillstånd och meddelade att ett nytt val skulle hållas inom ett år. Senare har man skjutit fram det planerade valet till 2023.

Enligt juntachefen har militären gjort sitt "yttersta för att ta (sitt) ansvar" sedan den tog makten.

Det råder dock stora tvivel om att valen kommer vara fria och rättvisa. Förra veckan blev det känt att juntan i Myanmar låtit avrätta fyra fångar, bland dem en tidigare parlamentsledamot från Aung San Suu Kyis parti.

Tusentals människor har dödats och fängslats i militärens brutala försök att slå ner de massiva folkliga protesterna efter kuppen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons