Annons
Nyheter

Myndigheter missar mål om praktikplatser

Statliga myndigheter missar med råge regeringens mål om praktikplatser till nyanlända och personer med funktionsnedsättning. Knappt en femtedel av de beslutade platserna har ställts till förfogande, rapporterar .
Arbete • Publicerad 6 juni 2022
Statliga myndigheter lever inte upp till regeringens mål om praktikplatser. Arkivbild.
Statliga myndigheter lever inte upp till regeringens mål om praktikplatser. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Regeringen har slagit fast att 202 statliga myndigheter varje år ska tillhandahålla minst 500 praktikplatser för nyanlända arbetssökande och 500 praktikplatser för personer med funktionsnedsättning som ger nedsatt arbetsförmåga.

Siffror från Statskontoret visar nu att 70 myndigheter ställde 199 praktikplatser till förfogande under den senaste mätperioden, mellan mars i fjol och februari i år.

Annons

Det var dessutom bara 123 personer som påbörjade praktik under perioden. Av dem var 57 nyanlända och 66 var personer med funktionsnedsättning.

De flesta myndigheter som besvarade frågan om varför de inte hade tagit emot fler praktikanter eller några alls angav pandemin som främsta skäl.

Andra vanliga motiveringar var brister i kontakt med Arbetsförmedlingen och i matchningen, samt brist på lämpliga arbetsuppgifter och resurser.

Även före pandemin misslyckades myndigheterna med att nå målen. 2016–2020 tog myndigheterna sammanlagt emot 4 000 praktikanter, att jämföra med de 10 000 platser som regeringsuppdraget då föreskrev.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons