Annons

Misstänkt ukrainsk drönare störtade i Zagreb

Något slags drönare har störtat i utkanten av Kroatiens huvudstad Zagreb. Det tycks vara en spaningsdrönare från kriget i Ukraina som hade hamnat på avvägar.
I så fall flög den obemärkt genom åtminstone två Natoländer.
Kroatien • Publicerad 11 mars 2022
Poliser undersöker nedslagsplatsen utanför Zagreb.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Polis larmades av människor som bor i närheten och som hade hört en hög smäll, som fick marken att skaka. På nedslagsplatsen, i ett skogsområde, upptäcktes en krater, två fallskärmar och en del metallskrot, bland annat något som liknade en vinge.

Ingen människa kom till skada vid kraschen, men flera bilar som stod parkerade i närheten skadades.

Sovjetisk modell?

Annons

Det var en "obemannad militär flygfarkost" som flög in i kroatiskt luftrum från Ungern, med en hastighet på 700 kilometer i timmen och på 1 300 meters höjd, meddelar Kroatiens nationella säkerhetsråd som sammanträdde med anledning av kraschen.

Kroatien stängde sitt luftrum med anledning av kraschen, varpå landet kontaktade sina grannländer och Nato.

Militära experter på nätsajten The War Zone uppger för AP att det sannolikt handlar om en Sovjettillverkad spaningsdrönare av modellen Tu-141 som råkat ut för något allvarligt tekniskt fel. En sådan är drygt 14 meter lång och väger drygt sex ton.

Enligt dessa experter är Ukraina det enda land som fortfarande använder Tu-141, men Ukrainas flygvapen tillbakavisar helt att det bär ansvaret.

– Vi kan för närvarande inte säga vems den (flygfarkosten) var. Det där är relativt gamla flygande objekt som användes i Sovjetunionen, säger den kroatiska militärens generalstabschef Robert Hranj vid en presskonferens.

– Jag kan inte ens säga om det flög från Ukraina utan en mer detaljerad analys.

Kanske tre länder

Om det är en drönare som har flugit vilse från kriget i Ukraina så har den alltså flugit in i Ungern, Kroatien och möjligen också Rumänien – alla Natoländer – utan att upptäckas av respektive lands luftvärnssystem.

Det som har inträffat är mycket allvarligt, meddelar Kroatiens president Zoran Milanovic, som framför allt vill utreda om och i så fall hur farkosten kunde flyga obemärkt genom flera Natoländers luftrum.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó meddelar att saken utreds även där.

Enligt Zagrebs borgmästare Tomislav Tomasevic ligger delar av farkosten utspridda över flera områden.

– Det är ett relativt stort objekt ... Det är otroligt att ingen skadades, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons