Annons
Nyheter

Namngiven prinsessa blir hertiginna av Blekinge

Prinsessan Madeleines och Christopher O'Neills senaste barn ska heta Adrienne Josephine Alice, med tilltalsnamnet Adrienne.
Blekinge • Publicerad 12 mars 2018

Det meddelar morfar, kung Carl Gustaf, på en konselj, det vill säga ett regeringssammanträde där statschefen (kungen) är närvarande. Prinsessans titel blir: hertiginnan av Blekinge.

– Allt har gått bra. Barnet är välskapt och har förvånansvärt mycket mörkt hår, vilket vi naturligtvis tycker är roligt. Det är spännande och det kräver ganska mycket. De här ungdomarna är ganska livliga, säger kung Carl Gustaf.

Annons

Bara 141 kvinnor i Sverige har namnet Adrienne som tilltalsnamn, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Alice var däremot det vanligaste namnet som gavs nyfödda flickor förra året och över 19 300 kvinnor har Alice som tilltalsnamn. Josephine bärs som tilltalsnamn av 2 600 kvinnor.

Strax efter konseljen läser riksmarskalk Svante Lindqvist återigen upp hennes namn, titel och tilltalsnamn.

Han berättar också att Blekinge aldrig tidigare haft en hertig eller hertiginna.

Statsminister Stefan Löfven sammanfattar sitt möte med den nyfödda med ett enda ord:

– Sötnos.

Talman Urban Ahlin närvarar också och säger att den nyfödda är "väldigt vacker och änglalik".

Sedan väntar tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan. Där får bara den närmaste familjen och representanter för riksdag och regering vara med. De som inte får komma in i kyrkan kan framföra sina lyckönskningar i Rikssalen på slottet mellan klockan 13 och 16 då gratulationslistor ligger framme.

Prinsessan Adrienne föddes den 9 mars klockan 00.41 på Danderyds sjukhus. I successionsordningen är hon nummer tio. Hon är prinsessan Madeleines och Christopher O'Neills tredje barn och kungaparets sjunde barnbarn.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons