Annons
Nyheter

Nära 100 döda efter vulkanutbrottet

Räddningsarbetet fortsätter efter vulkanutbrottet i Guatemala i helgen. Hittills har 99 människor bekräftats döda.
Guatemala • Publicerad 7 juni 2018
Foto: Luis Soto/AP/TT

Kropparna har tagits till bårhus, men bara 28 har identifierats, enligt myndigheterna. Samtidigt fortsätter sökandet efter överlevande, även om chansen att hitta någon vid liv anses liten. Sergio Cabañas, chef för landets katastrofmyndighet, har tidigare sagt att 192 personer saknas.

Vid det kraftiga utbrottet spreds aska över ett stort område. Människor överrumplades av snabbrörliga laviner av gaser, aska och sten.

Annons

Nya explosioner från Volcán de Fuego, "Eldvulkanen" under onsdagen gav upphov till ett 4 700 meter högt askmoln, och landets vulkaninstitut varnar för att fler heta flöden kan vara på gång. Det finns dessutom farhågor om att skyfall kan skapa lerlaviner av vulkaniskt material.

Över 12 000 människor har evakuerats från sina hem. Området är täckt av ett tjockt lager aska. Räddningsarbetarna använder röd färg i dammet för att markera vilka hus som har sökts genom.

Amerikansk militär meddelar att sex barn som skadats i utbrottet har tagits till delstaten Texas för att få vård. I övrigt har Guatemala inte bett andra länder om hjälp med räddningsarbetet, vilket president Jimmy Morales fått kritik för. USA, Mexiko och flera andra länder har erbjudit hjälp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons