Annons
Nyheter

Nära 80 skolflickor förgiftade i Afghanistan

Nästan 80 flickor har förgiftats och förts till sjukhus efter attacker mot deras grundskolor i norra Afghanistan, uppger lokala skolmyndigheter.
Afghanistan • Publicerad 4 juni 2023
Afghanska flickor i en grundskola i den afghanska huvudstaden Kabul i mars 2021 – före talibanerna tog makten i landet. Arkivbild.
Afghanska flickor i en grundskola i den afghanska huvudstaden Kabul i mars 2021 – före talibanerna tog makten i landet. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Attackerna tros vara de första av den här typen som har inträffat sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 och då började slå mot flickor och kvinnors rättigheter.

Det är förbjudet för flickor att delta i utbildning efter sjätte klass, inklusive universitetsutbildning. Kvinnor är också utestängda från de flesta jobb och offentliga utrymmen.

Annons

De drabbade flickorna går i årskurs ett till sex.

Skolmyndigheterna uppger att det finns en person misstänkt för förgiftningarna och att denne ska ha hyst ett personligt agg – men några ytterligare detaljer har inte givits.

Det finns inte heller några uppgifter om hur förgiftningarna gått till eller vilka slags skador flickorna ådragit sig.

Attackerna ägde rum i Sar-e Pol på lördagen och söndagen. Skolorna ligger nära varandra.

Grannlandet Iran har sedan i höstas skakats upprepade gånger av förgiftningar, mestadels bland skolflickor. Det är inte känt vem som ligger bakom dessa händelser eller vilka kemikalier som använts.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons