Annons
Nyheter

Nära en femtedel litar inte på coronainfo

Nästan en femtedel av allmänheten tror att myndigheter medvetet döljer viktig information om coronapandemin.
Misstron är störst bland Sverigedemokraternas sympatisörer, enligt en rapport från Som-institutet.
Coronaviruset • Publicerad 10 november 2020
18 procent av de svarande i Som-institutets enkät om coronapandemin tror att myndigheter medvetet döljer viktig information för allmänheten. Arkivbild från presskonferens med Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB.Foto: Fredrik Persson/TT

Före sommaren ställde Som-instutitet frågor till slumpvist utvalda personer i Sverige om deras förtroende för vad myndigheterna kommunicerar om covid-19-pandemin.

Av de som deltog i enkäten svarade 18 procent att påståendet "svenska myndigheter döljer medvetet viktig information om coronaviruset för befolkningen’ var helt eller delvis riktigt.

Annons

Hälften av de svarande ansåg att påståendet var helt fel,10 procent ansåg att det var delvis fel, medan cirka 20 procent inte hade någon åsikt alls.

I enkäten ställdes också frågan om vilka skäl som myndigheter kan tänkas ha för att undanhålla information om coronaviruset. En stor majoritet, 92 procent, svarade att skälen kan vara att "bara säga sådant de säkert vet". 83 procent svarade att ett skäl kunde vara att "inte skrämma upp människor i onödan".

– Svenskar har ett ganska högt förtroende för myndigheter, säger professor Bengt Johansson, som forskar om kriskommunikation vid Göteborgs universitet.

Men det finns skillnader bland de svarande. Det är betydligt fler av Sverigedemokraternas sympatisörer som tror att myndigheter döljer uppgifter om pandemin för medborgarna. I denna grupp är det också fler som tror att skälet för undanhållandet kan vara att myndigheter inte har läget under kontroll, eller att man vill undvika kritik.

– Här finns en ganska stark politisk dimension, konstaterar Bengt Johansson.

Fakta: Som-institutet

Finns vid Göteborgs universitet. Förkortningen Som står för samhälle, opinion och medier.

Frågor skickas med post till personer i åldern 16–85 år, som valts ut slumpmässigt ur folkbokföringen.

Andelen svarande i de årliga undersökningarna har sakta sjunkit från cirka 65–70 procent på 1980-talet till ungefär 50 procent de senaste åren.

Den extra undersökningen om coronapandemin under andra kvartalet i år skickades till 6 000 personer. Svarsfrekvensen blev 44 procent.

Källa: Som-institutet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons