Annons
Nyheter

Nasrallah fördömer tyskt hizbollahförbud

Islamistiska Hizbollahs ledare fördömer Tysklands förbud av rörelsen. I ett tv-sänt tal anklagar ledaren Hassan Nasrallah Tyskland att vara undergivet USA:s vilja.
Libanon/Tyskland • Publicerad 4 maj 2020
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah anklagar Tyskland för att gå i USA:s ledband. Arkivbild.
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah anklagar Tyskland för att gå i USA:s ledband. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Tyskland terrorstämplar samtliga delar av den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah med fäste i Libanon. Det tyska beslutet togs i förra veckan, samtidigt sökte polis och säkerhetstjänst igenom moskéer och samlingslokaler i flera tyska städer där man misstänkte kopplingar till rörelsen. Räderna genomfördes i bland annat Berlin, Dortmund och Münster.

Även politiska grenen

Tyskland har tidigare gjort skillnad på Hizbollahs politiska och militära gren.

Annons

På måndagen kommenterade Hizbollahs ledare Nasrallah förbudet:

– När vi säger att vi inte är aktiva i Tyskland, då menar vi det till 100 procent, sade han.

Det politiska beslutet var en ren eftergift gentemot USA och Israel, fortsatte han och fördömde räderna mot moskéer och institutioner.

Nasrallah sade också att shiarörelsen avslutat sin verksamhet "runt om i världen, och då speciellt i Europa" för flera år sedan.

Ekonomisk varning

I sitt tal välkomnade Hizbollahledaren den libanesiska regeringens ekonomiska krisplan som "ett stort, viktigt steg" framåt. Men han varnade för att "kapitulera" i förhandlingar med Internationella valutafonden IMF om stödpaket, och ådra sig en uppgörelse som man inte klarar av att genomföra.

Han uppmanade också lokala banker att stödja regeringen ekonomiskt.

Libanon är sargat av svår ekonomisk kris, och drabbat av bland annat fritt fall av valutans värde och galopperande inflation.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons