Annons

SVT:s undersökning: M tappade röster till SD

Många väljare bytte parti i valet, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Bland annat tappade Moderaterna en hel del röster till Sverigedemokraterna.
Politik • Publicerad 11 september 2022
Närmare 40 procent av de tillfrågade bytte parti i årets val, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Arkivbild.
Närmare 40 procent av de tillfrågade bytte parti i årets val, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I det här valet var det 38 procent av de tillfrågade som bytt parti, en något lägre andel jämfört med förra valet.

– En gång i tiden när vi började göra sådana här mätningar var det tio till tolv procent som bytte parti. Vi har blivit allt mer otrogna mot våra partier, säger Sören Holmberg, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet, till SVT.

Annons

SD ökade kraftigt och är nu Sveriges andra största parti, enligt vallokalsundersökningen. De nya rösterna hämtades främst från Moderaterna och Socialdemokraterna. Förutom till SD tappade M även en hel del röster till S.

Mer än en tredjedel, 37 procent, bestämde vilket parti de skulle rösta på under söndagen eller under den senaste veckan. Den siffran är på samma nivå som vid förra riksdagsvalet. Bland de som röstade på Liberalerna och Miljöpartiet var andelen som bestämde sig sent större.

S är fortfarande det största partiet bland LO-förbundens medlemmar, enligt material från vallokalsundersökningen som tidningen Arbetet beställt.

I undersökningen får partiet 41,2 procent. Det är i nivå med förra valet. Riksdagsvalet 2018 var den första gången sedan mätningarna började som mindre än hälften av LO-medlemmarna röstade på S.

SD är näst störst bland LO-förbundens medlemmar med 27,5 procent.

Fakta: Om SVT:s vallokalsundersökning

Vallokalsundersökningen har genomförts sedan 1991.

Över 11 000 personer har fått svara på en enkät med 61 frågor.

Undersökningen har genomförts vid 105 vallokaler på valdagen och vid 55 lokaler för förtidsröstning.

Källa: SVT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons