Annons
Nyheter

Nationell strategi ska förebygga våld mot barn

En särskild utredare får i uppdrag att ta fram förslag på en långsiktig strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn.
Politik • Publicerad 4 maj 2021
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).Foto: Henrik Montgomery/TT

Utredaren ska ta ett samlat grepp om arbetet för att förebygga och bekämpa våld mot barn. Utredningen, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, ska ta fram förslag till mål för arbetet på lång sikt, men också identifiera brister i dagens arbete och föreslå möjliga åtgärder.

– Det kan handla både om satsningar och uppdrag, men också att peka på vilka förändringar som behövs i lagstiftningen, säger Märta Stenevi.

Kommande tio år

Annons

Förslagen på strategi ska möjliggöra "en samlad inriktning för arbetet med att förebygga och bekämpa våld mot barn under de kommande tio åren", enligt regeringen.

– Att sätta ett tidsperspektiv på tio år innebär att vi kan jobba systematiskt under lite längre tid. Jag tror det är viktigt för att att få ett gediget och grundat arbete, så det inte blir snabba ryck och förändringar fram och tillbaka.

Särskild utredare blir Fredrik Malmberg, generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och tidigare barnombudsman mellan 2008 och 2017.

Malmberg ska föreslå åtgärder inom fem olika områden. Det gäller bland annat hur myndigheter och organisationer samverkar, det förebyggande arbetet mot våld mot barn samt brottmålsprocessen för barn som upplevt våld.

Alla typer av våld

– Utredningen ska titta på våld mot barn brett, alla typer av våld och alla barn, men särskilt på barn som redan är i utsatta situationer, säger Stenevi.

Det kan handla om barn som befinner sig i socioekonomiskt utsatta situationer eller som lever under hedersrelaterat våld och förtryck, säger hon som exempel.

– Det jag tycker är viktigt med det här är just att man tar ett samlat grepp så vi inte jobbar i massa olika spår. Det är ett brett uppdrag och det är viktigt för att det ska bli systematik och effektivitet i arbetet, säger Märta Stenevi.

Uppdraget ska redovisas senast 31 maj nästa år.

Fakta: Ska ta fram nationell strategi

Utredaren Fredrik Malmberg ska ta fram förslag till mål för ett långsiktigt arbete att förebygga och bekämpa våld mot barn. Utredaren ska även identifiera brister och möjliga åtgärder.

För att nå målen ska utredaren föreslå åtgärder inom följande områden:

samverkan mellan statliga myndigheter, kommuner, organisationer och andra berörda aktörer,

förebyggande arbete mot våld mot barn samt upptäckt av våld mot barn,

skydd, stöd och behandling för barn som upplevt våld,

brottmålsprocessen för barn som upplevt våld,

kunskap, metodutveckling och uppföljbarhet.

Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 maj 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons